SLAAPZAKKEN

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Slaapzakken

 

Om lang plezier van uw slaapzak te houden is het van belang een aantal regels in acht te nemen.

Opbergen

Bewaar uw slaapzak nooit voor langere tijd opgerold in een foedraal, maar gebruik een grote zak van katoen of gaas. Bij sommige slaapzakken wordt een slaapzak-opbergzak standaard meegeleverd, anders zijn deze ook los als accessoire te koop.

Donzen slaapzakken

Heeft u een donzen slaapzak? Haal dan onderweg uw slaapzak op tijd uit het foedraal en schud hem even op. Het dons krijgt zo de tijd om op volume te komen en isoleert dan optimaal. Pas op met het gebruik van uw slaapzak op stroeve slaapmatjes. Als u zich daarop omdraait komen er grote spanningen op de schotjes en stiksels van de slaapzak te staan. Om dit te voorkomen kunt u een deken of een laken over uw matje leggen.

Rol uw slaapzak nooit op maar prop hem gewoon in zijn foudraal. Hierdoor komt er nooit druk op dezelfde plekken te staan. Dit kan zowel met donzen als synthetische slaapzakken. Let er wel op dat de rits open volledig open is.

Lakenzak

Door gebruik van een lakenzak houdt u uw slaapzak schoon en stijgt de isolatiewaarde met een paar graden.

Donsverlies

Het komt altijd voor dat er wat donsjes door de tijk van de slaapzak naar buiten komen. Dit kan geen kwaad, het lijkt al snel dat er veel dons uitkomt maar een slaapzak zal niet merkbaar dunner worden door dit donsverlies. Als een donsje half door de tijk steekt trek het er dan niet uit maar trek het terug door vanaf de andere kant aan het dons te trekken.

Slaapzak warmer maken

Is uw slaapzak niet warm genoeg, dan kunt u gebruik maken van een (thermo-)lakenzak om extra isolatie toe te voegen. Het is ook mogelijk om extra dons aan een donsslaapzak toe te voegen, maar verzeker uzelf er eerst van dat de slaapzak professioneel gewassen is. Dit kan een hoop in de isolatie schelen. Mocht uw donzen slaapzak veel dons hebben verloren of vindt u hem toch te koud dan kunt u hem laten bijvullen. Wij werken hiervoor samen met een gespecialiseerd atelier. In direct overleg zullen zij aangeven met hoeveel dons de slaapzak bijgevuld kan worden, en wat daar de kosten van zijn.

Wassen

Was uw slaapzak met enige regelmaat. Vooral bij donzen slaapzakken kan de isolatiewaarde door een wasbeurt weer sterk verbeterd worden. Ook donzen slaapzakken die hun volume wat verloren hebben knappen door een wasbeurt weer goed op. Voor het wassen van een slaapzak is een grote wasmachine en een grote droger nodig. In een te kleine wasmachine bestaat het risico dat alleen de tijk gewassen wordt en niet de vulling. Bij het drogen van dons is het van groot belang dat het dons goed opgeklopt wordt. Omdat dit lastig thuis te doen is heeft Zwerfkei een wasservice voor het wassen van slaapzakken. Laat een donsslaapzak in geen geval chemisch reinigen (drycleaning).
 

Zelf dons wassen

Indien u uw donzen slaapzak toch zelf wilt wassen, volg dan de volgende aanbevelingen:

  • Was de slaapzak apart in een grote wasmachine op maximaal 40°C met een fijnwas programma.
  • Gebruik een speciaal donswasmiddel
  • Maak in geen geval gebruik wasmiddelen met bleekmiddelen of wasverzachters.
  • Spoel de slaapzak direct na het wassen minimaal 5 keer. Hierna onmiddellijk met 3 tennisballen drogen in de droogtrommel op maximaal 50°C voor minimaal 5 uur. Gebruik een laag toerental programma. Haal de slaapzak er om het half uur uit en distribueer het dons met de hand om samenklontering te voorkomen.
Liever gebruik maken van onze wasservice? Kijk hier voor meer informatie over de slaapzakken-wasservice.

 

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma gesloten
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer