KAMPEER- EN LICHTGEWICHT PANNEN

Advies over Kampeer- en Lichtgewicht Pannen

 

Een goede maaltijd begint bij een goede pan. Maar welke pan is het meest geschikt voor mij?

Waar moet ik opletten bij het uitzoeken van de juiste pannenset?

Voor de één is een enkel licht pannetje voldoende, terwijl de ander liever meerdere pannen en koekepannen gebruikt. Belangrijk bij de keuze van een pannenset is natuurlijk het aantal personen voor wie er gekookt gaat worden; maar ook het soort maaltijd (instant of vers) en het gewicht en materiaal van de pannen spelen een rol.

1. Hoeveel pannen heb ik minimaal nodig?

Als algemene leidraad kunt u de volgende regels aanhouden:

● Eénpersoonsmaaltijden: minimaal 0,75 tot 1 liter inhoud nodig.

● Twee personen kunnen samen af met een één pan met ongeveer 1,5 liter inhoud voor een éénpansmaaltijd.

● Voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen heeft u minimaal drie pannen en eventueel nog een koekenpan nodig.
 

2. Kookt u instantmaaltijden of bereidt u graag verse maaltijden?

Voor instantmaaltijden kunt u af met één pan (voor twee personen eentje met grotere inhoud). Als u graag zelf u maaltijden klaarmaakt, hangt dat af van het aantal personen.

 

3. Welke voor- en nadelen hebben de verschillende materialen van de pannen?

In ons assortiment vindt u pannen in verschillende materialen: aluminium, RVS-staal en titanium.
 

(Geanodiseerd) Aluminium

Aluminium is bekend bij de meeste kampeerders, het is een lichtgewicht en niet heel prijzig materiaal. Het nadeel van gewoon aluminium is dat het relatief zacht is en daardoor gevoelig voor slijtage. Kleine deeltjes van het aluminium komen in het eten terecht en stalen bestek maakt makkelijk krassen in de pan.

Een duurzamer alternatief is geanodiseerd aluminium. Dit heeft een oppervlaktebehandeling ondergaan waardoor het oppervlak harder en minder poreus is: de pan slijt minder en is gemakkelijk schoon te maken. Tevens vormt het harde oppervlak een soort van anti-aanbak laagje. Bovendien komt er bij een geanodiseerd aluminium veel minder aluminium in het eten terecht.
 

RVS

Pannen van dun Roestvast Staal (RVS) zijn een stuk duurzamer dan bovengenoemde aluminium pannen en door het harde oppervlak ook goed schoon te maken. Ze zijn wel wat zwaarder dan pannen van andere materialen. RVS pannen kunnen worden ingebrand door een beetje (zonnebloem)olie te verhitten. Op die manier vormt er zich een natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan.

 

Titanium

Titanium is een bekend lichtgewicht metaal. Pannen van titanium zijn lichter dan bovengenoemde, maar de pannen zijn erg dun en bakken dus snel aan. Voor het koken van water (voor instantmaaltijden) ideaal, maar voor wie wil kokkerellen zijn ze wat minder handig en erg prijzig...

 

Teflon

Teflon wordt ook vaak gebruikt om pannen van aluminium en RVS te voorzien van een anti-aanbaklaagje. Dit zorgt ervoor dat deze ook goed te gebruiken zijn om mee te bakken.


Bekijk alle producten in de categorie Pannen & Ketels

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Pannen & Ketels

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 153 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer