WINTERLAARZEN & WINTERSCHOENEN

Advies over Winterlaarzen & Winterschoenen

 

Gaat u winterkamperen in Lapland of krijgt u last van koude voeten tijdens uw werk als hondentrainer? Dan is het verstandig om goede winterlaarzen of winterschoenen aan te schaffen. Hieronder kunt u enkele richtlijnen vinden, die u wellicht kunnen helpen bij het vinden van het juiste winterschoeisel. Hierbij spelen vooral factoren als voering, isolatiewaarden grip, waterdichtheid en prijs een rol.

1. Voering en isolatie van winterlaarzen en winterschoenen

Winterlaarzen zijn zo warm omdat ze veel (stilstaande) lucht kunnen vasthouden, die een extra isolatielaag vormt tussen sok en buitenzijde. Naast de schacht is vaak ook de binnenzool extra gevoerd. Maar welke voering is nu het beste?
De meest isolerende voering is gemaakt van lamsvel. De fijne haartjes van lamsvel kunnen namelijk, in tegenstelling tot kunstofisolatie, veel beter lucht vasthouden. Juist dat stilstaande luchtlaagje is wat een winterlaars zo warm maakt. Om die luchtlaag te kunnen creeëren, is het verstandig een laars te nemen die niet te strak zit.

Wij hebben ook modellen met een kunststofvoering, bijvoorbeeld imitatiebont als Gore-Tex® Partelana. Dit isoleert minder dan lamsvel. Daarnaast hebben wij ook laarzen, die gemaakt zijn van neopreen. De holle vezels houden lucht vast, terwijl het materiaal waterdicht is. Het voordeel van neoprenen laarzen is dat deze makkelijk schoon te maken zijn door ze slechts onder de kraan af te spoelen.
 

2. Isolatiewaarde

Veel merken geven een bepaalde comfort-isolatiewaarde per model aan. Deze waarden zijn gemiddelden van actieve bezigheden van een gemiddeld persoon. Als u van uzelf weet dat u wat kouwelijk bent, dan is het raadzaam om uw keuze op laarzen met warmere voering te laten vallen.
Door lopen genereert het lichaam warmte. Daarom is het raadzaam voor mensen, die veel stilstaan tijdens hun werk (bijvoorbeeld marktkooplieden), om laarzen met een hogere isolatiewaarden aan te schaffen. Daarnaast kunt u ook extra dikke sokken of een paar ondersokken aantrekken. Het voordeel van laarzen is dat ze meer warmte vasthouden door de hoge schacht. De pasvorm is, in tegenstelling tot winterschoenen, losser omdat ze niet met veters in te snoeren zijn.

Tip! Voor nederlandse winters is het vaak niet nodig om erg gevoerde laarzen aan te schaffen. Soms is een extra paar sokken of een extra geïsoleerde merinowollen binnenzool al voldoende. Ook kunt u bij hele koude dagen al voldoende profijt hebben van wegwerp-schoenwarmers.
 

3. Waterdicht of waterafstotend?

Veel mensen zijn bekend met het waterdichte Gore-Tex®-membraan. Bij winterlaarzen is het echter niet noodzakelijk dat ze waterdicht zijn, behalve als u in natte omstandigheden verkeert. Winterlaarzen zijn gemaakt voor winterse omstandigheden en in de winter is de lucht vaak (ondanks de sneeuw) droog. Gaat u bijvoorbeeld alleen wandelen in Nederland bij droog weer, dan is een waterdichte laars niet noodzakelijk. Wilt u laarzen om tijdens de jacht lang stil te kunnen staan in natte omstandigeden, dan is waterdichtheid een must.
 

4. Grip

Veel winterlaarzen hebben een profielzool dat uit zachter rubber bestaat dan normale schoenen. Zachter rubber in combinatie met een dieper profiel geeft meer grip op gladde ondergronden. Nadeel is wel dat deze op een ondergrond als asfalt (net als bij winterbanden onder een auto) sneller slijten.

Om extra grip te verkrijgen hebben sommige fabrikanten gemalen glas of canvas in de profielzool verwerkt. Als dat niet voldoende is, kunt u ook extra grip onder uw zolen verkrijgen door Yaktrax of Spiky onder de schoen te bevestigen.
 

5. Onderhoud winterlaarzen

Met goed en regelmatig onderhoud gaat een schoen een stuk langer mee. Meer informatie over schoenonderhoud kunt u krijgen bij schoenonderhoud. Bij winterlaarzen geldt als extra onderhoud vooral dat het verstandig is, om ze wat vaker in te smeren met een wax op waterbasis (bijvoorbeeld Nikwax). Bovendien is het verstandig om ze wat vaker af te spoelen om daarmee het zoutstrooisel van de weg eraf te krijgen.
 

Bekijk alle producten in de categorie Wandelschoenen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Wandelschoenen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 353 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 18:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
 
spring