CORONA: ONZE WINKEL IS NOG OPEN! BEKIJK HIER DE AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN

SCHOENEN

Advies over Schoenen

Wij hebben bij Zwerfkei de grootste collectie van wandelschoenen van Nederland in de winkel en online. Om u te helpen bij het uitzoeken van de meest geschikte wandelschoen, proberen we hieronder wat leidraden mee te geven.

schoenen zwerfkei

Wat zijn de juiste wandelschoenen voor mij?

Er zijn bij het uitzoeken van de juiste wandelschoenen een aantal zaken van belang waarop u dient te letten: doeleinde/categorie, materiaal, pasvorm en maat van de schoen.

1. Waar gaat u de schoenen gebruiken?

Als eerst is het van belang dat u schoenen kiest die passen bij het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. Elke schoen wordt namelijk gemaakt voor een bepaald doeleinde. Er bestaan dus geen all-round schoenen omdat dit constructie-technisch onmogelijk is: als u voornamelijk wandelt in de Nederlandse bossen en polders, vraagt dat andere eigenschappen van een schoen, dan wanneer u schoenen wilt om zware trektochten mee te lopen.

Als u in Schotland loopt is waterdichtheid een belangrijke factor, maar in gebieden waar nauwelijks een druppel valt heeft waterdichtheid geen toegevoegde waarde. Als u met een zware rugzak loopt, heeft u meer aan voldoende enkelsteun, dan wanneer u met een dagrugzakje lekker door wil stappen. Onderaan deze pagina hebben wij een duidelijk overzicht van de verschillende categorieën schoenen.

2. Wat is de juiste pasvorm?

Als u eenmaal weet welke categorie schoen u nodig heeft dan kunt u naar de pasvorm gaan kijken. De pasvorm wordt bepaald door de leest die het merk gebruikt en de toegepaste materialen. De leest is echter het belangrijkst, want elke schoenmaker heeft zijn specifieke leest. Dat houdt in dat Hanwag anders zit dan Lowa en Lowa weer anders zit dan Mammut etc. Bovendien heeft elk merk meerdere leesten en daarom zijn er binnen een merk ook verschillen.

Bij Zwerfkei vinden wij het van groot belang dat u een schoen kiest met een juiste pasvorm. Het is daarom erg verstandig langs te komen om in onze winkel verschillende modellen en leesten te passen en te vergelijken! Om u te helpen bij het passen van schoenen beschikt Zwerfkei over een 25 meter lang bergpad met verschillende ondergronden. En als u dat niet genoeg vindt kunt u gebruik maken van een loopband waar u gerust een langere tijd op mag lopen. Daarnaast hebben wij een groot assortiment aan inlegzooltjes die het comfort en de stabiliteit van de voet in de schoen kunnen verbeteren. Als u bij ons komt om schoenen te passen raden wij u aan om minimaal een uur voor sluitingstijd te komen en uw eigen sokken mee te nemen.

wandelschoenen

3. Wat is de juiste lengtemaat?

Essentieel voor optimaal wandelcomfort is om de juiste lengtemaat voor uw schoen te bepalen. Wij adviseren u altijd een (Frans-Europese) maat groter te kiezen dan uw normale schoenmaat. Heeft u normaal gesproken maat 39, dan is het het beste om voor maat 40 te kiezen. Dat is verstandig, want gedurende een lange wandeldag kunnen voeten zomaar een hele maat 'uitzakken', waardoor u blauwe nagels kan oplopen. Bovendien zijn wandelsokken dikker dan gewone sokken.

De meeste schoenenfabrikanten hanteren het Engelse of Amerikaanse maatsysteem. Bij het Engelse systeem gaan de maten per halve UK-maat: UK 5,5; UK 6; UK 6,5 etc. In het Amerikaanse maatsysteem (o.a. de merken Teva en Five Ten) worden ook halve maten gebruikt. Deze zijn echter verschillend voor zowel dames, heren als kinderen. We proberen bij al onze modellen de corresponderende europese maat weer te geven, maar aarzel niet om even te bellen als het toch niet helemaal duidelijk is.

4. Welke categorie schoen heb ik nodig?

De Duitse schoenenfabrikant Meindl heeft een aantal jaren geleden de categorieindeling A tot en met D ontwikkeld. Wij gebruiken deze indeling voor alle wandelschoenen die wij verkopen, omdat wij vinden dat dit het meest overzichtelijke systeem is.

schoencategorie

Overzicht van de categorieën:

wandelschoenen a

A

In deze categorie A wandelschoenen vindt u de meest soepele wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte wandelingen of voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Voor Nederland kunt u met een A-schoen meestal goed uit de voeten.

wandelschoenen ab

A/B

In deze categorie A/B wandelschoenenvindt u de meest soepele wandelschoenen die de enkel omsluiten. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is geschikt voor lichte wandelingen, dagelijks gebruik en lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. A/B-schoenen zijn echte allround-schoenen: als u bijvoorbeeld voornamelijk wandelt in de Nederlandse bossen en de Ardennen. Voor regelmatig gebruik op een wat ruigere, rotsigere ondergrond, zijn A/B-schoenen echter te licht gebouwd.

wandelschoenen b

B

Schoenen in de categorie B Bergwandelschoenen zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen (ook wel softwalker genoemd) het meest geschikt. De wandelaar die graag het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool nodig hebben en daarom een slagje zwaarder nodig hebben in de vorm van een schoen uit de B/C-categorie.

wandelschoenen c

C

Een wandelaar die gewend is om zware huttentrektochten in het hooggebergte te maken zal zijn oog laten vallen op deze categorie C Trekkingschoenen. Om de voet genoeg steun te kunnen geven, is deze een stuk robuuster dan de softwalker. Ook geschikt voor de trekker die met een zware rugzak door geaccidenteerd terrein loopt.

wandelschoenen d

D

Deze categorie D Hooggebergteschoenen zijn lederen of kunststof schoenen die ideaal zijn voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor klassiek alpinisme en gecombineerd terrein. Dit is iets wat veel in bergsportcursussen voorkomt. Daarnaast zijn er schoenen die meer gericht zijn op het ijsklimmen. Vooral deze schoenen worden steeds geavanceerder. Zoals bijvoorbeeld de LaSportiva Trango Extreme.

Bekijk alle producten in de categorie Schoenen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Schoenen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 18:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 18:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

  • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
  • Meer dan 30 jaar ervaring!
  • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
  • Gratis verzending (vanaf €50,-) en gratis retour binnen NL.
  • Eenvoudig retourneren in de winkel of per post.
  • Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden
  • Sinds 2008 een officieel:
  • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
INSTELLEN
SLUITEN