MESSEN & TOOLS

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Messen & tools

 

Elk hoogwaardig mes, bijl of tool dient goed onderhouden te worden om ervoor te zorgen dat ze hun functie behouden en langer meegaan.

Waarom heeft een mes of bijl onderhoud nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom messen en tools goed onderhouden dienen te worden:

 • Roestvast Staal

  Een goed mes of tool is gemaakt van een harde, hoogwaardige staalsoort waardoor het mes lang scherp blijft en goed te slijpen is. Dit RVS-staal is niet roestvrij, maar roestvast. Zwerfkei verkoopt ook roestvrijstalen messen met H1-staal van het merk Spyderco. Naast roestvast - en roestvrij staalworden er ook messen gemaakt van zogeheten koolstofstaal. Deze staalsoort isvanwege het hogere percentage koolstof harder, maar ook roestgevoeliger.

   

  Zonder onderhoud zullen de messen en bijlen steeds roestiger worden.Zorg er daarom voor dat u het mes regelmatig controleert op roestvorming en -indien nodig- lichtjes van olie (bijvoorbeeld Bluelube van Benchmade) voorziet.

 • Scharnierpunten

  Kwaliteitsmessen en -tools hebben weinig tolerantie (bewegingsvrijheid) op het scharnierpunt, waardoor het lemmet niet zijwaarts kan bewegen ten opzichte van het heft. Dit betekent echter wel dat vuil snel negatieve invloed heeft op de werking van het scharnier. Maak het scharnier daarom regelmatig schoon en voorzie het af en toe van een druppeltje olie.
 • Zuren

  Bepaalde zuren die onder andere voorkomen in vruchtensappen kunnen het oppervlak van het lemmet aantasten. Er ontstaan dan kleine vlekjes die op roest lijken. Deze vlekjes zijn makkelijk te verwijderen met fijne staalwol of een metaalpolijstmiddel.
 • Afbreken punt

  Gebruik een mes NOOIT om iets mee los te wrikken of om schroeven mee te draaien, het lemmet is hier niet op berekend en kan zelfs afbreken. Aangezien bij wrikken het mes oneigenlijk is gebruikt, valt dit niet onder garantie.

Onderhoud bijlen

Bijlen worden veelal gemaakt van staal met een hoog koolstofgehalte.. U dient de bijlen dus altijd schoon en droog opbergen. Daarom is het het beste om ze op te hangen en droog op te bergen als u ze lange tijd niet gebruikt.

 

Zelfs kwaliteitsbijlen,-messen en -tools worden op den duur bot. Daarom heeft de Zwerfkei verschillende middelen om uw gereedschap weer scherp genoeg te krijgen.

Slijpen en slijpstenen

Zwerfkei heeft verschillende produkten in huis om uw gereedschap te slijpen Wij hebben slijpers om een mes dat een klein beetje bot is weer scherp te slijpen. Deze slijpers zijn meestal niet geschikt voor scandiground en convexground geslepen messen en bijlen.

Daarnaast hebben wij kleinere slijpstenen die geschikt zijn om mee te nemen 'in the field' en grotere slijpstenen voor thuis. De kleinere zijn ideaal om uw mes/tool of bijl bij te slijpen. Met de grotere slijpstenen kunt u een echt bot product weer helemaal scherp krijgen. Als u met natuursteen slijpt, kunt het beste slijpolie gebruiken.

Naast de slijpers en slijpstenen verkopen wij ook slijpsystemen. Het verschil met een slijpsysteem en een grotere slijpsteen is dat de bepaling en het vasthouden van de juiste hoek makkelijker gaat.

Roestvorming

Zoals eerder is vermeld kan op alle RVS en koolstofstaal corrosie optreden.

Het roestvaste lemmet van een mes of zakmes met goede snijeigenschappen heeft over het algemeen een samenstelling met een relatief hoog koolstofgehalte. Het element koolstof bevordert namelijk in hoge mate de hardheid van het staal, de snijeigenschappen en de standtijd, maar heeft tevens de vervelende eigenschap zich te willen verbinden met de zuurstof uit de omringende lucht waardoor corrosie of (vlieg)roest kan ontstaan. Dit is de reden dat er ook chroom wordt toegevoegd aan de staalsamenstelling, en het is dit element dat o.a. zorgt voor een bepaalde mate van roestvastheid.

Wanneer een mes van roestvast staal blootgesteld wordt aan een zoute of zure omgeving (zeewater, zilte lucht, of een chemische reactie) kan toch (vlieg)roest ontstaan. Zolang deze roestvorming plaatsvindt op de zijden van het lemmet is de beschadiging vaak slechts cosmetisch van aard, maar indien de roest optreedt op de snede is het vrijwel meteen gedaan met de scherpte van uw mes.

Hoe kunt u roestvorming voorkomen?

Op de eerste plaats door uw mes geregeld te inspecteren en na gebruik zoveel mogelijk droog en schoon te houden. Na blootstelling aan zout water e.d. uw mes met schoon, zoet water grondig afspoelen, en vervolgens laten drogen.

Ook verdient het aanbeveling om bij tijd en wijle het scharnierpunt bij vouwmessen te voorzien van een drupje synthetische olie, bijvoorbeeld Benchmade Blue Lube Lubricant.

Indien in uw situatie roest echter een terugkerend probleem is, kunt u ook overwegen een mes aan te schaffen van werkelijk roestvrij staal, zoals H1-staal. H1-staal is namelijk totaal ongevoelig voor roest, zelfs na een langdurig verblijf in een zoute of zure omgeving. Messen vervaardigd uit H1-staal zijn dan ook uitermate populair bij bijvoorbeeld zeevissers, kayakkers en offshorewerkers en u kunt ze vinden bij ons op de site bij roestvrij.


Bekijk alle producten in de categorie Gereedschap

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer