KLIMTOUW

Advies over Klimtouw

 

Als u gaat rotsklimmen of een alpiene tocht maakt, zijn klimtouwen onmisbaar. Zwerfkei heeft dynamische touwen (met vaak meer dan 30% rek bij de eersteval) en semi-statische touwen (zo min mogelijk rek). Alleen dynamische touwen kunnen als klimtouw gebruikt worden. Hier volgen enkele richtlijnen, die u wellicht kunnen helpen om te bepalen welk type klimtouw voor u het meest geschikt is.

1. Dynamisch touw

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om eerst een onderscheid te maken naar vier typen dynamische touwen:
 
 • Enkeltouwen

  Enkeltouwen zijn de meest gebruikte en worden het meest gebruikt voor rotsklimmen. Het is het klassieke all-round klimtouw voor gletsjertochten, niet al te zware alpine beklimmingen , sportklimmen en toerskiën.
 • Tweelingtouwen

  Tweelingtouwen worden gebruikt in ijs en sneeuw. Door hetzelfde setje van twee touwen (vandaar de naam) worden twee strengen ingeklikt. Dit geeft minder belasting op het zekeringspunt en is veiliger bij eventuele beschadiging van het touw.
 • Halftouwen

  Halftouwen worden ook gebruikt in ijs en sneeuw, maar worden om en om in het setje ingeklikt. Zij zijn ideaal in lastige routes waar de tussenzekeringen, horizontaal, erg ver uit elkaar liggen. Door deze voordelen worden halftouwen ook wel gebruikt voor trad- klimmen. Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid over de volle lengte van het touw te abseilen (dus twee keer zo ver als met een enkeltouw).
 • Wandeltouw

 • Een wandeltouw is een stuk korter - 20 tot 40 meter - en daarmee geschikt om over gletsjers aan touw te gaan. Het voordeel is dat er dan niet eerst een grote bos touw mee gedragen hoeft te worden.


2. Factoren bij keuze klimtouw

Er zijn een aantal factoren van belang bij de keuze van een klimtouw: lengte, diameter, gewicht, het maximum aantal normvallen en de vangstoot.
 
 • Lengte

  Tussen 30 en 80 meter. Bepalend is de route die u klimt. Van 30 meter voor gletsjertochten tot 80 meter voor moderne sportklimroutes.

  Sportklimmen:60-80 meter
  Gletsjertochten:30-50 meter
  Alpine klimroutes t/m III:45-50 meter
  Alpine klimroutes vanaf IV:55-60 meter
  Watervalklimmen:55-60 meter
 • Diameter

  Zwerfkei heeft touw met een diameter van 6,9 t/m 12,5 mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker hoe slijtvaster, maar minder soepel en zwaarder. De dikte is afhankelijk van het type touw dat u kiest. U dient er overigens wel op te letten dat bij gebruik van touw met een diameter onder de 7,5 mm het juiste zekerapparaat gebruikt wordt.
 • Gewicht

  De verschillen per meter zijn klein, maar bij een totaal van 60 meter wordt het toch merkbaar.

  Filter op GEWICHT (gr.)  

  tot
 • Maximum aantal normvallen

  Een normval is een val met een valfactor 2. Die factor wordt behaald als de uitgegeven lengte touw slechts de helft is van de lengte van deval. Het minimum aantal normvallen is volgens UIAA en Europese normen vijf, maar veel fabrikanten garanderen een hoger aantal, afhankelijk van het model. Let op! Bij halftouwen wordt het aantal normvallen aangegeven per streng!

  Filter op NORMVALLEN  

 • Coating

  Een geimpregneerd touw waardoor het minder water en vuil opneemt of extra soepel is.
 • Heat treatment

  Edelrid en Mammut passen deze techniek toe in hun touwen om ze beter waterafstotend en vuilbestendig te maken.

3. Hulptouw(tjes)

Zwerfkei verkoopt ook verschillende soorten hulptouwtjes zoals reepschnur (prusiktouw) en bandslinges.
 
 • Reepschnur zijn (semi-statische) hulptouwtjes. Deze worden gebruikt bij het verlengen van een tussenzekering, het maken van takels of als zekering bij abseilen middels een prusikknoop.
   
 • Bandslinges zijn vlak bandmateriaal en daardoor beter bestand tegen scherpe rotsranden. Ze worden vooral gebruikt voor zelfzekeringen, het bouwen van een standplaats en als takel.

  Verreweg de meeste bandslinges worden vervaardigd van nylon/polyester of Dyneema. Nylon en polyester slinges zijn breder en slijtvaster en worden daarom ook gebruikt voor sportklimmen waarbij gewicht niet zo'n grote rol speelt. Dyneema wordt toegepast in smalle bandslinges, die wegens het lichtere gewicht bij alpinisme worden gebruikt.
   

4. Semi-Statisch touw

Zwerfkei verkoopt ook semi- statisch touw. Zoals de naam al zegt, zit hier heel weinig rek op en deze is dus niet geschikt om mee te klimmen. Semi-Statisch touw wordt gebruikt bij abseilen of hijs- en takelsituaties bij het klussen.

Bekijk alle producten in de categorie Klimtouwen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Klimtouwen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 31 artikelen  
Gefilterd op:

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer