KLIMTOUW

Advies over Klimtouw

Als u gaat rotsklimmen of een alpiene tocht maakt, zijn klimtouwen onontbeerlijk. Er zijn dynamische touwen (met 6 tot 10 procent rek) en statische touwen (zonder rek). Alleen dynamische touwen kunnen als klimtouw gebruikt worden. Hier volgen enkele richtlijnen, die u wellicht kunnen helpen om te bepalen welk type dynamisch touw voor u het meest geschikt is.

1. Dynamisch touw

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om eerst een onderscheid te maken naar vier typen dynamische touwen:
 
 • Enkeltouwen

  Enkeltouwen zijn het bekendst en worden het meest gebruikt voor rotsklimmen. Het is het klassieke all-round klimtouw voor gletsjertochten, niet al te zware alpiene beklimmingen , sportklimmen en toerskiën.
 • Tweelingtouwen

  Tweelingtouwen worden gebruikt in ijs en sneeuw. Door hetzelfde setje van twee touwen (vandaar de naam) worden twee strengen ingeklikt. Dit geeft minder belasting op het zekeringspunt en is veiliger bij eventuele beschadiging van het touw.
 • Halftouwen

  Halftouwen worden ook gebruikt in ijs en sneeuw, maar worden om en om in het setje ingeklikt. Zij zijn ideaal in lastige routes waar de tussenzekeringen, horizontaal, erg ver uit elkaar liggen. Een belangrijk voordeel is de mogelijkheid over de volle lengte van het touw te abseilen (dus twee keer zo ver als met een enkeltouw).
 • Wandeltouw

 • Een wandeltouw is een stuk korter - 20 tot 40 meter - en daarmee geschikt om over gletsjers aan touw te gaan. Het voordeel is dat er dan niet eerst een grote bos touw meegedragen hoeft te worden.2. Factoren bij keuze klimtouw

Er zijn een aantal factoren van belang bij de keuze van een klimtouw: lengte, diameter, gewicht, het maximum aantal normvallen en de vangstoot.
 
 • Lengte

  Tussen 30 en 80 meter. Bepalend is de route die u klimt. Van 30 meter voor gletsjertochten tot 80 meter voor moderne sportkliroutes.

  Sportklimmen:60-80 meter
  Gletsjertochten:30-50 meter
  Alpiene klimroutes t/m III:45-50 meter
  Alpiene klimroutes vanaf IV:55-60 meter
  Watervalklimmen:55-60 meter
 • Diameter

  Zwerfkei heeft touw met een diameter van 6,9 t/m 12,5 mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker hoe slijtvaster, maar minder soepel en zwaarder. De dikte is afhankelijk van het type touw dat u kiest. U dient er overigens wel op te letten dat bij gebruik van touw met een diameter onder de 7,5 mm het juiste zekerapparaat gebruikt wordt.
 • Gewicht

  De verschillen per meter zijn klein, maar bij een totaal van 60 meter wordt het toch merkbaar.

  Filter op GEWICHT (gr.)  

 • Maximum aantal normvallen

  Een normval is een val met een valfactor 2. Die factor wordt behaald als de uitgegeven lengte touw slechts de helft is van de lengte van deval. Het minimum aantal normvallen is volgens UIAA en Europese normen vijf, maar veel fabrikanten garanderen een hoger aantal, afhankelijk van het model. Let op! Bij halftouwen wordt het aantal normvallen aangegeven per streng!

  Filter op NORMVALLEN  

 • Vangstoot

  Dit is de kracht die op het lichaam van de vallende klimmer komt. Deze waarde wordt weergegeven in kilonewton (kN) of decaNewton (daN). 100 daN is 1 kN. De norm voor de maximale kracht is 1200 daN/12 kN, daarboven krijgt de vallende klimmer een levensgevaarlijk grote klap op het lichaam. Gelukkig zitten veel touwen ruim onder deze norm.
 • Coating

  Een geimpregneerd touw waardoor het minder water en vuil opneemt of extra soepel is.
 • Heattreatment

  Edelrid en Mammut passen deze techniek toe in hun touwen om ze beter waterafstotend en vuilbestendig te maken.
 • Unicore

  Touwenfabrikant Beal heeft zogenaamde unicore-touwen waarin de innercore en de buitenste laag zijn verlijmd.
 • Duo

  Ook wel duodess of Bicollor. De weving van de mantel verandert op de helft om het midden aan te geven.

3. Hulptouw(tjes)

Zwerfkei verkoopt ook verschillende soorten hulptouwtjes zoals reepschnur (prusiktouw) en bandslinges.
 
 • Reepschnur zijn (statische) hulptouwtjes. Deze worden gebruikt bij het verlengen van een tussenzekering, het maken van takels of als zekering bij abseilen middels een prusikknoop.
   
 • Bandslinges is vlak bandmateriaal en daardoor beter bestand tegen scherpe rotsranden. Ze worden vooral gebruikt voor zelfzekeringen, het bouwen van een standplaats en als takel.

  Verreweg de meeste bandslinges worden vervaardigd van nylon of Dyneema. Nylon is breder en wordt daarom ook gebruikt voor sportklimmen waarbij gewicht niet zo'n grote rol speelt. Dyneema wordt toegepast in smalle bandslinges, die bij alpinisme worden gebruikt.
   

4. Statisch touw

Zwerfkei verkoopt ook statisch touw. Zoals de naam al zegt, zit hier heel weinig rek op en deze is dus niet geschikt om mee te klimmen. Statisch touw wordt gebruikt bij abseilen of hijs- en takelsituaties bij het klussen.

Bekijk alle producten in de categorie Klimtouwen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Klimtouwen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* Verzendtijden

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
(Winkelbezoek alleen op afspraak)
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 20:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
INSTELLEN OK