LET OP: VEEL vertraging bij PostNL! Kijk hier voor info mbt corona.

WATERDICHTE KLEDING

Advies over Waterdichte kleding

Niets is zo grillig als het weer, en daarom wilt u kunnen vertrouwen op goede waterdichte kleding. Maar wat houdt waterdicht precies in? En waar moet u op letten bij het aanschaffen van een waterdichte buitenlaag? Hieronder volgen enkele leidraden die u wellicht kunnen helpen met het maken van uw keuze.

● Snel naar alle Heren Kleding jassen
● Snel naar alle Heren Kleding broeken
● Snel naar alle Dames Kleding jassen
● Snel naar alle Dames Kleding broeken
● Snel naar alle Kinderkleding
● Snel naar alle Fietskleding

1. Waterdichtheid

Een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel is de ”waterkolom”. De waterkolom is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom, van minimaal 5.000 mm. GORE-TEX® producten hebben zelfs een waterkolom van 28.000 mm!
 

2. Ademend vermogen

Een belangrijk aspect van waterdichte kleding is het ademend vermogen. Zeker wanneer u buiten actief bezig bent kan er al vrij snel condensvorming aan de binnenkant van de stof ontstaan, waardoor u alsnog nat wordt. Daarnaast geeft kleding met een slecht ademend vermogen vaak een onaangenaam en benauwd gevoel. Om kleding waterdicht én dampdoorlatend te krijgen kan gebruik worden gemaakt van een membraan of een speciale coating.
 

3. Membraan

Een membraan is een dunne vlieslaag met poriën. Iedere porie is vele malen kleiner dan een waterdruppel, maar groot genoeg om een waterdampmolecuul door te laten. Zo kan water er dus niet doorheen, maar waterdamp (zweet) wel.
Om een membraan goed z’n werk te laten doen moet er een verschil bestaan in temperatuur en luchtvochtigheid tussen de binnen- en buitenzijde van het membraan. Doordat de lichaamstemperatuur over het algemeen hoger is dan de omgevingstemperatuur, ontstaat in de kleding een iets hogere druk dan erbuiten. Hierdoor wordt de waterdamp naar buiten 'geduwd'. Hoe groter het verschil in temperatuur, des te hoger het ademende vermogen. Gaat u naar de tropen dan kan het zijn dat de temperatuur buiten uw kleding niet voldoende afwijkt van uw lichaamstemperatuur. In deze gevallen zal transpiratievocht dan ook niet goed kunnen worden afgevoerd.

Het meer en hoe groter de poriën van een membraan, hoe beter het ademend vermogen. Echter neemt de waterkolom af bij een toenemend ademend vermogen. Afhankelijk van hoe actief u bent kunt u daarom kiezen tussen verschillende soorten membranen. Bij Zwerfkei verkopen wij met name kleding met GORE-TEX® membranen. GORE-TEX® is al vele jaren het best ademende en meest waterdichte materiaal op de markt. Naast GORE-TEX® zijn er ook merk-eigen membranen zoal DRYtech™ van Mammut, en Defender® van Eider.
 

4. 2-laags en 3-laags laminaten

Wanneer een membraan in kleding wordt gebruikt, wordt dit vlies vaak aan de buitenstof vastgelijmd. Zo ontstaat een laminaat. Wordt het membraan alleen aan de buitenstof vastgelijmd en niet aan de voering dan spreekt men van een 2-laags laminaat. De voering zit dan los van de buitenstof. Het voordeel hiervan is dat de jas of broek soepel draagt. Als ook de voering aan het membraan wordt vastgelijmd is er sprake van een 3-laags laminaat. Een 3-laags laminaat is sterker en slijtvaster maar minder soepel dan 2-laags laminaat.
 

5. Coating

Een coating is een waterdichte laag die aan de binnenzijde van de stof wordt aangebracht. Net als bij een membraan bevatten veel coatings ook microporiën waardoor ze ook waterdamp kunnen doorlaten. Het toepassen van een coating, vaak polyurethaan (PU), is een stuk goedkoper dan het gebruik van een membraan. Het nadeel van een coating is dat deze gevoeliger is voor slijtage. Stoffen die met een waterdichte coating zijn behandeld, kunnen na loop van tijd minder waterdicht worden omdat de coating van de stof afslijt.
 

6. Impregnatie

De buitenzijde van de stof is vaak geïmpregneerd met een waterafstotende laag. Deze hydrofiele laag zorgt ervoor dat waterdruppels niet de stof intrekken maar er vanaf rollen. Dit afparelen komt ten goede van het ademend vermogen omdat er zich op deze manier geen dun waterlaagje op de stof vormt dat het ontsnappen van waterdamp verhindert. Een waterafstotende impregnatie slijt uiteindelijk van de kleding af. Het is daarom raadzaam uw waterdichte kledingstuk zo nu en dan opnieuw te impregneren. Dit kunt u zelf doen of door Zwerfkei laten doen. Kijk hier voor meer informatie.
 

7. Waterdichte ritsen en getapete naden

Met een waterdichte stof heeft u helaas nog geen waterdicht kledingstuk in handen. Van belang is dat ook de ritsen en naden waterdicht zijn afgewerkt. Een gelamineerde rits of een dubbele flap onder en over de rits houdt de meeste regen goed buiten. Echter blijft een rits een kwetsbaar punt op het gebied van waterdichtheid en zal deze altijd minder waterdicht zijn dan de stof van de kleding zelf.
 

8. GORE-TEX®

Kleding ontwikkeld met GORE-TEX® laminaat combineert duurzame water- en winddichtheid met een optimaal ademend vermogen. GORE-TEX® maakt gebruik van verschillende textielsoorten en constructiemethodes, elk ontworpen voor een specifiek gebruiksdoel. Alle GORE-TEX® kleding is voorzien van getapete naden en is gegarandeerd 100% wind- en waterdicht.

GORE-TEX® maakt voor kleding gebruik van drie verschillende membranen: GORE-TEX®, GORE-TEX® ACTIVE en GORE-TEX® PRO. GORE-TEX® ACTIVE is vooral bedoeld voor activiteiten waarbij het ademend vermogen optimaal moet zijn, GORE-TEX® PRO is gericht op activiteiten waarbij slijtvastheid en duurzaamheid belangrijk zijn.
 

9. Waterdicht of waterafstotend?

Wat is het verschil tussen waterdicht en waterafstotend? Bij Zwerfkei noemen we een kledingstuk waterdicht wanneer er sprake is van:

 • een waterdicht membraan (GORE-TEX®, DRYtech™, Alpha, Defender®) of een waterdichte coating
 • waterafstotende ritsen of ritsen beschermd door een dubbele flap
 • getapete of gelaste naden

In alle overige gevallen kan de stof wel 100% waterdicht zijn, maar het kledingstuk zelf niet. Ook zijn er kledingstukken die dankzij een impregnatie goed waterafstotend zijn. Bij dit soort kleding rolt het water wel van de stof af, maar bij langdurige regen zal er toch water door de stof heen gaan. Over het algemeen heeft u voor de wintersport genoeg aan waterafstotende kleding.


 

10. Waterafstotend en winddicht: WINDSTOPPER®

Naast 100% water- en winddichte membranen maakt GORE-TEX® ook het WINDSTOPPER® membraan. Zoals de naam al zegt houdt dit membraan vooral wind tegen. In feite is WINDSTOPPER® een uitgerekt GORE-TEX® membraan waarbij de poriën zijn opgerekt tot het niveau waarop wind nog voor 100% tegengehouden wordt. Het voordeel van dit opgerekte membraan is dat het ademend vermogen stukken beter is dan bij gewoon GORE-TEX®. Kleding voorzien van een WINDSTOPPER® - of ander windstoppend - membraan is niet 100% waterdicht, maar door een impregnatie vaak wel goed waterafstotend. Naden en ritsen zijn bij windstoppers vaak niet waterdicht gemaakt.
 

11. Water- en windafstotend: Softshell

Een softshell wordt gekenmerkt door een bepaalde weefstructuur waarbij de stof zacht en soepel wordt, en zo goed als water- en winddicht. Over het algemeen bevat een softshell geen apart water- of winddicht membraan. Hierdoor is het ademend vermogen veel beter dan kledingstukken die wel een coating of membraan bevatten. Er bestaan ook softshells die voorzien zijn van een WINDSTOPPER®- of ander windstoppend membraan, deze zijn 100% winddicht. Daarnaast bestaan er ook softshells voorzien van een GORE-TEX® membraan, deze zijn 100% water- en winddicht. De meeste softshells zijn behandeld met een waterafstotende impregnatielaag. Ritsen en naden zijn bij de meeste softshells niet waterdicht, met uitzondering van softshells met GORE-TEX®.

Wilt u direct naar de onderhoudsmiddelen voor kleding? Ga dan naar onderhoudsmiddelen kleding.

Bekijk alle producten in de categorie Outdoorkleding

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Outdoorkleding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag besteld, dinsdag in huis* zie verzendtijden

Winkel openingstijden en adres

De winkel is gesloten. De webshop is open en onze medewerkers zijn telefonisch en via live chat bereikbaar
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

 • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
 • Meer dan 35 jaar ervaring!
 • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
 • Gratis verzending (vanaf €50,-) en gratis retour binnen NL.
 • Eenvoudig retourneren in de winkel of per post.
 • Vandaag besteld, dinsdag in huis* zie verzendtijden
 • Sinds 2008 een officieel:
 • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
INSTELLEN OK