TENTEN

Advies over Tenten

Er zijn heel veel soorten modellen, vormen en lichte tenten. Voor elke buitensport- en kampeeractiviteit is er wel een specifieke tent te vinden: van familietenten tot extreem lichtgewicht éénpersoonstenten; van modellen geschikt voor fietsvakanties tot expeditietrekking.


1. Waar dient u op te letten bij het uitkiezen van de juiste tent ?

Bij het kiezen van een tent moet er vooral een afweging gemaakt worden tussen vier eigenschappen: bewegingsruimte, gewicht, gebruiksgemak en stormvastheid.

Het zal duidelijk zijn dat een tent met veel binnenruimte zwaarder is dan een éénpersoonstent. Tevens zal een grotere tent meer wind vangen en een groter oppervlak hebben waar sneeuw zich op kan opstapelen. Voor de rugzakkampeerder die elke 100 gram afweegt zal een laag gewicht vooral van belang zijn, en een klein pakvolume omdat de tent in de rugzak moet passen.

Hiermee is niet gezegd dat een grote tent automatisch afvalt. Wanneer u met auto of motor op weg gaat, is het hogere gewicht en het grotere pakvolume minder van belang. Sommigen zullen een combinatie willen: dan kan in sommige modellen een extra binnentent gehangen worden, zodat deze voor meer personen geschikt is. Als u langere tijd weggaat of meer comfort wilt en ouders met kinderen zullen een tent met meer ruimte of twee of meer slaapdelen erg op prijs stellen. Sommmige mensen zullen de weinige ruimte voor lief nemen, als de tent maar snel op te zetten en af te breken is.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen tenten?

Tunneltenten

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type tent een langgerekte vorm. Bij een tunneltent lopen twee of meer boogstokken parallel aan elkaar. Het voordeel van deze vorm is dat het veel ruimte biedt. Doordat ze, in tegenstelling tot koepeltenten, minder stokken nodig hebben, zijn ze lager in gewicht.

Doordat de stokken niet kruisen, maar parallel lopen, zijn tunneltenten minder stormvast. Bovendien zijn tunneltenten relatief eenvoudig op te zetten, hoewel deze wel vastgezet dient te worden met behulp van haringen.

Koepeltenten

Dit type is erg stabiel door de gekruiste vorm van de boogstokken. Vaak is het niet eens nodig om deze te verankeren met haringen. Door deze extra stokken zijn ze wel iets zwaarder. Koepeltenten bestaan er in vele soorten en maten: sommige zijn ideaal om mee te trekken, andere zijn zelfs geschikt als familietent.

Indien er stokken extra gekruist worden, spreekt men ook wel van een geodetische tent.

Eénpersoonstenten

Zwerfkei verkoopt éénpersoonstenten van onder de één kilo. Sommige hiervan zijn zelfs op te zetten met een wandelstok. Zo spaart u nog meer gewicht uit. Dit soort tentjes is echter soms zo klein dat het lastig is om de rugtas mee in de tent te nemen.

4-seizoenententen

De term vierseizoenentent is een beetje misleidend, omdat deze tenten voor stormachtiger en natter weer ontworpen zijn en minder voor warme omstandigheden. Ze zijn robuuster, zwaarder en ook minder goed ademend. Als u vooral kampeert in het voorjaar en de zomer, dan kunt u het best voor een drieseizoenentent kiezen.

Expeditietenten

Deze tenten zijn extreem stormvast en voor geschikt voor zeer ruige omstandigheden. Deze zijn wel wat zwaarder, onder andere door de extra sneeuwflappen aan de onderkant. Voor warme omstandigheden zijn ze te warm en te vochtig.

Opblaasbare tenten

Zwerfkei heeft opblaashbare tenten van het merk Vango in het assortiment. De stokken zijn hierbij vervangen door opblaasbare buizen. Ideaal als u zelf de rest van de spullen uit de auto pakt, terwijl uw kinderen alvast de tent op mogen blazen.

Pop-up tenten

Deze zijn ideaal om mee te nemen als bijzettent voor uw kinderen of op een festival bijvoorbeeld.

Bivakzakken

Voor sommige mensen kan of moet het nog lichter of compacter. Dan is een bivakzak wellicht een uitkomst.


3. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten tentdoek?

Elk type tentdoekmateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige tentdoeken bestaan uit een mix van verschillende materialen.

 • Katoen

  De ouderwetse zwaarkatoenen tenten zijn zwaar, maar oersterk. Katoen ademt en reguleert de vochthuishouding in de tent beter dan synthetische materialen, waardoor er minder condensvorming optreedt. Een katoenen tent voelt wel kouder aan dan een synthetische tent. Het duurt echter lang voordat natgeregend katoen weer droog is en indien nat is de tent zwaar en gevoelig voor schimmelvorming. Bovendien is het niet erg gevoelig voor UV-straling.

  Er zijn verschillende soorten katoenen tentdoeken op de markt: wij hebben ook tenten met technisch katoen in het assortiment. Dit is lichtgewicht, waardoor de tent makkelijker mee te nemen is.

 • Polyamide (Nylon)

  Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en - indien nat - wordt niet zwaar. Helaas ademt nylon slecht en is het gevoelig voor UV-licht. De eenvoudigere varianten van nylon krimpen en rekken nogal op onder invloed van zon en nattigheid.

  Om nylon UV-bestendiger te maken wordt het nylon soms voorzien van een siliconen coating. Door deze coating rekt nylon vaak ook minder. Sommige tenten worden van een polyuthenen coating voorzien: deze PU-gecoate tenten zijn iets goedkoper, maar rekken wel meer onder invloed van de weersomstandigheden.

 • Polyester

  Polyester tenten worden niet zwaarder als ze nat zijn en krimpen en rekken niet onder invloed van UV-licht. Helaas zijn ze een stuk zwaarder dan polyamide (=nylon) tenten en daardoor minder geschikt om lichte trekkertentjes van te maken.

 • Technisch Katoen (TC)

  Bij dit katoen is een extra polyester coating aangebracht op het katoen, waardoor het doek minder rekt en minder schimmelvorming optreedt dan bij gewoon katoen. Het is door deze extra laag minder ademend en bovendienl zwaarder dan synthetische doeken.


4. Waterdichtheid en condensvorming

Veel tenten zijn nagenoeg waterdicht. Toch kan het zijn dat in de ochtend de tent nat van binnen is. Dit komt door condensvorming. Gemiddeld transpireert en ademt een persoon 250 milliliter vocht per nacht uit. Bovendien komt er vocht vanuit het gras en de grond vrij. Dit slaat als condens neer op de binnenkant van de tent. De mate van condensvorming hangt onder andere af van de soort coating en materiaal van het tentdoek, of er een binnentent is, of er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn en de grootte van de tent.

Bij siliconen coatings hoeven de naden niet getapet te worden. Dit komt omdat er niks hecht op siliconen. Meestal zet het stiksel wat uit waardoor de naden vanzelf dicht worden gedrukt. Bij sommige modellen is er een speciaal middeltje (Silnet) dat u zelf op eventuele lekkende naden kunt smeren.

Wanneer is een tent nu eigenlijk waterdicht te noemen? Tentdoek wordt getest volgens de waterkolom-methode. Dit houdt in dat er een kolom water (gemeten in mm) op het materiaal (in cm²) geplaatst wordt. Op het moment dat de tent niet lekt bij een waterkolom van 800 mm, wordt de tent al waterdicht genoemd. Indien het tentdoek een waterkolom van 2000 mm kan weerstaan, mag men aannemen dat de tent bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Om zeker te zijn dat de tent na gebruik en bijkomende slijtage op de lange termijn waterdicht blijft, is het verstandig te kiezen voor een tent die zeker een waterkolom van 3000mm aankan. Grondzeilen worden getest voor een waterkolom van 5000 mm in verband met de hoge druk door zitten of slapen.

5. Stormvastheid en sneeuwbestendigheid

Stormvastheid en sneeuwbestendigheid worden bepaald door de vorm van de tent en de hoeveelheid stokken. Hoe meer stokken hoe stabieler de constructie, zeker als de stokken elkaar vaak kruisen. Wanneer een tent veel afspanpunten en mogelijkheden om scheerlijnen te bevestigen heeft, zullen extreme weersomstandigheden minder snel een probleem zijn.

6. Tentstokken

Er zijn tentstokken van verschillende materialen op de markt. Hieronder vindt u de belangrijkste

Aluminium

Aluminium tentstokken zijn licht en sterk. De meeste topmerken (o.a. Hilleberg) werken met aluminium stokken van het merk DAC. Dit zijn dunne, lichtgewicht stokken verkrijgbaar in verschillende diameters. Grofweg zijn er twee typen DAC stokken: Featherlite, te herkennen aan een iets dikker uiteinde. Deze zijn niet op maat te maken. Daarnaast zijn er ook de niet-Featherlite tentstokken, welke op maat te maken zijn. Wij hebben gemerkt dat stokken van de fabrikant Yuan Yuan minder betrouwbaar zijn dan de DAC-stokken.

Aluminium stokdelen kunnen soms ook los besteld worden (indien deze niet op maat te maken zijn). De prijs varieert van 7,50 tot 15,00 per stokdeel. Dit is afhankelijk van type, dikte en merk. Als er een stok is gebroken, kom dan gerust langs bij onze serviceafdeling om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Neem in dat geval aub de gehele stokkenset mee. Houd er rekening mee dat tentstokken altijd op maat gemaakt zijn voor het type tent waar ze bij horen.

Carbon

Er is een beperkt aantal tenten dat gebruik maakt van carbon stokken, waaronder een aantal van tentenmaker Nordisk. Het grote voordeel is deze stokken erg licht en stijf zijn. Nadelig is echter dat deze stokken - in tegenstelling tot aluminium stokken - eenmaal gebroken, versplinteren waarbij de kans groot is dat deze door het tentdoek snijdt. Bij aluminium stokken is de breuk vaak in de vorm van een stompe scheur, die vaak provisorisch nog wel te repareren is met een bijgeleverde reparatiehuls.

Glasfiber

Zwerfkei verkoopt geen tenten met glasfiber stokken, omdat deze zwaarder, en van mindere kwaliteit zijn. Bovendien is de kans op beschadiging van het tentdoek bij een breuk in de stok aanzienlijk. Dit maakt ze ongeschikt voor betrouwbare, lichtgewicht trekkertentjes. Bent u op zoek naar een vervangingsset voor uw gebroken glasfiber stok? Dan hebben wij wel losse setjes glasfiber stokken. Deze kunt u zelf op maat zagen met behulp van een ijzerzaagje.


7. Grondzeilen en footprints

Waarom een grondzeil?

Om de onderzijde van de tent te beschermen tegen steentjes en distels, kan een grondzeil, tentluier of footprint uitkomst bieden. Door een grondzeil te plaatsen wordt niet alleen de levensduur van de tent verlengd, ook hoeft u minder schoon te maken aan het einde van de vakantie.

Materiaal grondzeil

Grondzeilen zijn bijna altijd gemaakt van PU-gecoat nylon. Nylon is ten opzichte van polyester sterker en elastischer, waardoor het beter plooit om scherpe steentjes. Zo neemt de kans op gaatjes in de onderzijde af. Bovendien wordt door de PU-coating de waterdichtheid nog groter. Dit is van belang, aangezien de druk op een grondzeil veel groter is dan op tentdoek, waar een siliconen coating volstaat.

Naast grondzeil zijn er ook zogeheten "tentluiers", gemaakt van plastic zonder weekmakers. De dunne, transparante variant is bedoeld voor eenmalig gebruik, waar u bijvoorbeeld drie weken op één plek blijft staan. Zwerfkei heeft ook dikkere varianten, die herbruikbaar zijn. Ondanks dat ze wat zwaarder zijn, zijn deze herbruikbaar en geschikt voor bijvoorbeeld trektochten. De meest duurzame oplossing is een zogeheten footprint, die meestal als (losse) accessoire verkrijbaar is en gemaakt is op maat van de (binnen)tent. Een footprint gaat lang mee, is precies op maat, maar wel wat duurder.

Grondzeil en regen

Wij krijgen vaak de vraag of het handig is om een grondzeil te gebruiken als het regent. Als u een grondzeil alleen onder de binnentent gebruikt, blijft deze vanzelfsprekend droog. Als u de ruimte onder de luifel gebruikt dan houdt het vocht, dat uit de grond optrekt, tegen waardoor de spullen droger houdt. Het is echter wel zo dat condensdruppels vanuit de tent dan niet meer op de grond vallen, maar op het zeil, waardoor het juist weer vochtiger wordt. Bovendien wordt het zeil vaak vochtig als mensen hun natte schoenen en waterdichte kleding in de voorluifel uittrekken. U kunt dan bijvoorbeeld een deel van de grond vrijhouden en daar de natte spullen op zetten. U kunt ook een deel van het grondzeil dubbelklappen om zo het droge gedeelte terug te klappen als dat nodig is.

8. Permanente tentenshow Zwerfkei

Het belangrijkste bij de keuze van de juiste tent is dat u in de tent past en er comfortabel in kunt bewegen. Dit is eenvoudig uit te proberen bij Zwerfkei, waar alle tenten uit onze ruime collectie opgezet zijn op onze speciale tentenverdieping. Zo krijgt u een goed beeld van hoe de tent in elkaar zit en hoe groot het geheel is. Onze medewerkers kunnen u ter plekke adviseren over de verschillende modellen in ons tenten-assortiment.

Bekijk alle producten in de categorie tenten

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie tenten

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 21:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

 • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
 • Meer dan 30 jaar ervaring!
 • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
 • Gratis verzending (vanaf €30,-) en gratis retour.
 • Online bestellen, retourneren in de winkel.
 • Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden
 • Sinds 2008 een officieel:
 • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
 
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Zwerfkei gebruikt cookies, u kunt zelf kiezen waarvoor. Lees meer...
INSTELLEN
SLUITEN