PANNEN

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Pannen

 

Aluminium pannen

Aluminium pannen zijn al jarenlang in discrediet, in verband met het vrijkomen van aluminiumoxide (dit is in verband gebracht met een verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer, maar nog niet wetenschappelijk bewezen). Aluminium reageert met basische, zure of zoute voedingsmiddelen en kan door het lichaam worden opgenomen. Aluminium pannen kunnen daarom beter niet gebruikt worden voor de bereiding van basische, zure of zouthoudende voedingsmiddelen.

Wanneer u echter pannen gebruikt die voorzien zijn van een anti-aanbaklaag (Tefal, MSR, Trangia) hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Let u er echter wel op dat deze laag niet bekrast wordt, want Teflon is wel bewezen in verband gebracht met vormen van kanker! Gebruik daarom kunststof of houten roerlepels en spatels.

Het is verstandig om tijdens het transport een vaatdoekje of iets dergelijks tussen de pannen te doen, om beschadiging door trillen enz. te voorkomen. Bij RVS (roestvaststaal) en titanium is dit minder van belang, maar voor het behoud van uw kostbare pannetjes is het wel beter!

Gietijzeren pan

Gietijzeren pannen dienen binnen korte tijd na gebruik schoongemaakt te worden, om het aankoeken van etensresten en eventuele roestvorming te voorkomen. Gebruik voor het schoonmaken enkel warm water. Schoonmaakmiddelen gaan in de poriën van het gietijzer zitten, wat een nare bijsmaak geeft. Om aangekoekte resten uit de pan te krijgen kan een scrubber gebruikt worden, de petromax Chain Mail Scrubber bijvoorbeeld. Zo'n scrubber zorgt ervoor dat de beschermlaag van de pan niet wordt aangetast.

Seasonen

De meeste gietijzeren producten van Petromax zijn al Pre-seasoned, wat inhoud dat deze direct klaar zijn voor gebruik. het kan echter zo zijn dat het een keer nodig is om het betreffende product te Seasonen. Dit houdt in dat de pan opnieuw ingebrand moet worden. Maak het product eerst goed schoon, zorg ervoor dat etensresten of eventueel roest verwijderd is. Verwarm hierna het product, en smeer hem dan in met Petromax onderhoudspasta. Veeg hierna het product schoon met een stuk keukenpapier, om overtollig onderhoudsmiddel te verwijderen.

Roest

Het kan gebeuren dat er opeens wat roest is te vinden op een gietijzeren product. Veelal komt dit doordat het product is opgeslagen in een vochtige ruimte, of dat het product vochtig is weggezet. Roest betekend zeker niet dat het gietijzeren product niet meer gebruikt kan worden, het betekend echter wel dat er iets aan gedaan moet worden. Begin met het verwijderen van de roestplekken. Doe dit met een scrubber, en mocht het nodig zijn gebruik dan voorzichtig een staalborstel. Als dit gedaan is moet het product goed schoongemaakt worden. Hierna moet de pan geseasoned worden. Smeer tijdens het seasonen het deel waar de roest zat extra goed in, en geef het onderhoudsmiddel wat meer tijd om in te trekken.

Gebruik bij het optillen van een volle, grote pan twee panlifters om te voorkomen dat de maaltijd op de grond eindigt!


Bekijk alle producten in de categorie Koken & Voeding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer