BIJLEN

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Bijlen

 

Bijlen worden veelal gemaakt van staal met een hoog koolstofgehalte. Hier volgen enkele leidraden:

Onderhoudstips bijlen

  • U dient de bijlen altijd schoon, droog en geolied op te bergen. Zorg ervoor dat de schede (als deze van leer is) geolied is voordat u de bijl weghangt. Als olie kunt u bijvoorbeeld Benchmade Blue Lube gebruiken. Bij bijlen met een houten steel dient u op te letten dat het hout niet te droog wordt, anders kan het hout samentrekken. Het beste is om ze op te hangen als u ze lange tijd niet gebruikt. In ieder geval niet op een vochtige/koude vloer laten liggen.

  • Een (kloof)bijl is bedoeld om mee te hakken en mee te snijden. Als u besluit de bijl als een hamer te gebruiken dan kan de kop vervormen en zelfs afbreken. Alleen kloofhamers zijn geschikt om een wig in het hout te slaan.

  • Elke bijl zal op den duur bot worden. U kan de grote beschadigingen wegschuren met de hand of met een schuurschijf. Als u het machinaal besluit te doen, zorg ervoor dat het staal niet dusdanig wordt verhit dat het zijn hardheid verliest. Koel het staal dus regelmatig tijdens het slijpen.

  • Daarna kan u de bijl slijpen met een slijpsteen. Dit zal een werkbare snede opleveren. U kan dit ook machinaal doen maar let dan goed op de warmte.Vaak is het makkelijker om een bijl machinaal te slijpen vanwege de grootte van het snijvlak en omdat de meeste bijlen convex (bol) geslepen zijn. Dit laatste is model- en merkafhankelijk.

  • Tot slot kan u de laatste oneffenheden weghalen met een kleine slijpsteen. Gebruik eerst een grove en daarna een fijne steen.

  • Na het slijpen altijd de bijl schoon, droog en geolied opbergen.

Bekijk alle producten in de categorie Gereedschap

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer