BRANDERS & BRANDSTOF

Advies over Branders & Brandstof

 

Zoekt u een nieuwe brander voor een lange fietsreis in Azië, winterkampeervakantie in Noorwegen of een lang weekend wandelen in de Ardennen? Weet u niet zo goed wat de verschillen tussen de branders zijn en waarop u dient te letten? Wellicht dat onderstaande informatie u verder kunt helpen bij uw branderkeuze.

Bij de keuze van een brander draait het vooral om de keuze van de te gebruiken brandstof: vloeistof (benzine, kerosine), gas, spiritus of natuurlijk materiaal (hout).

1. Vloeistofbranders (Multifuelbranders)

Voorbeelden van vloeibare brandstoffen zijn benzine, kerosine, Coleman-fuel, diesel, petroleum en wasbenzine.

  • ● Voordelen vloeistofbranders

    Deze brandstoffen zijn met name populair onder reizigers die naar streken gaan waar gasblikjes moeilijk verkrijgbaar zijn. Benzine is vrijwel overal verkrijgbaar en veel branders doen het daarnaast ook op petroleum. Gaat u met de motor op pad, dan is het een koud kunstje wat benzine uit de tank van uw motor te tappen en de brander hiermee van brandstof te voorzien. Bovendien is koken op benzine veel voordeliger dan koken op gas.

  • ● Nadelen vloeistofbranders

    Benzinebranders zijn duurder in aanschaf en zwaarder dan gasbranders, en ook vereisen ze meer onderhoud doordat bepaalde toevoegingen van de benzine achterblijven in de brander. Vooral bij de MSR branders kunnen alle veel voorkomende problemen zonder moeite onderweg worden gerepareerd.

    Door te koken met kookpuntbenzine (hele schone benzine, bv Coleman fuel) zullen branders veel minder snel vies worden en verstopt raken. Sommige lichtgewicht benzinebranders hebben zulke fijne openingen dat ze eigenlijk alleen goed werken op dit type brandstof.

Dit type brander brandt overigens niet op spiritus.

2. Gasbranders

De meest populaire brandstof onder buitensporters is al jaren gas, geleverd in lichtgewicht wegwerpblikjes.

Er zijn twee typen gas die veelvuldig worden gebruikt: propaan en butaan. Propaan heeft een veel lager kookpunt dan butaan en zal dus bij lagere temperaturen een hogere druk hebben zodat de brander beter kan presteren. Omdat butaan echter een hogere verbrandingswarmte heeft worden vaak mengsels gebruikt, bijvoorbeeld 30% propaan met 70% butaan. Primus Power gas bevat meer propaan en iso-butaan in plaats van gewoon butaan, waardoor dit gas vooral beter presteert bij lage temperaturen.
 

● Voordelen gasbranders

Veel mensen zijn bekend met de blauwe Campingaz-prikblikjes (Campingaz C-norm), maar de laatste tijd worden systemen met ventielsluiting steeds populairder. Bij deze systemen zijn ook volle blikjes los te koppelen van de brander, wat eenvoudig meenemen mogelijk maakt en veiliger is in gebruik. Van de ventielsluiting zijn er twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: de Campingaz CV-norm(van het merk Campingaz) en het zogenaamde ISO-schroefdraad(van alle andere merken). De systemen zijn niet onderling uitwisselbaar en hebben hun eigen branders. De bekende blauwe blikjes van Campingaz zijn vooral in toeristische gebieden in Europa goed verkijgbaar; daarbuiten zijn de schroef-blikjes beter verkrijgbaar.

Om alle opties open te houden zijn er ook branders die op beide systemen (Campingaz-systeem en schroefdraad) passen.

Gaat u met uw gezin kamperen in bijvoorbeeld Frankrijk? Dan zijn er ook de grotere stalen butaan gastanks van Campingaz (de R-norm), met een schroefsluiting die niet op de wegwerptankjes (zie boven) past. Deze tanks werken met een omruilsysteem: In het begin koopt u een tank met vulling; wanneer de tank leeg is, ruilt u deze om voor een volle en betaalt u alleen de vulling.

Deze tanks zijn er in 3 maten, de 901, 904 en 907.

Gasbranders hebben geen last van verstoppingen door vervuiling uit de brandstof en vergen nauwelijks onderhoud.

● Nadelen gasbranders

Als er iets mis is met een gasbrander, is dat vaak wel veel minder gemakkelijk te repareren dan een vloeistofbrander. Bovendien mogen gastankjes niet in het vliegtuig mee, en zijn ze niet overal ter wereld te verkrijgen.

 

3. Spiritusbranders

Spiritus is vooral in Scandinavië een zeer populaire brandstof en daar goed verkrijgbaar onder de naam Rödsprit (deze variant, methanol, is giftig). De in Nederland verkrijgbare spiritus is meestal geen methanol maar ethanol (alcohol), welke per liter brandstof minder energie bevat dan methanol. Ethanol is daardoor in dit soort branders minder goed te gebruiken. Ook zit door de meeste huis tuin en keuken (blauwe)spiritus veel water. Vaak meer dan 35%. De spiritus die Zwerfkei voor u heeft, is zeer zuivere ethanol, namelijk 95%.

Spiritusbranders zijn zeer stormvast, licht en geven veel minder herrie, maar hebben een groot nadeel: ze zijn niet of nauwelijks te regelen. Omdat benzine- en gasbranders wel goed te regelen zijn, zijn spiritusbranders de laatste jaren steeds minder populair.
 

4. Houtbranders

Een houtbrander brandt op natuurlijk materiaal uit de omgeving, zoals takken, gras, bast, dennenappels, etc. Het voordeel van een houtbrander is dan ook dat u geen brandstof mee hoeft te nemen in uw tas. Daarnaast is een houtbrander stil, eenvoudig in gebruik en is het gezellig om op een echt vuurtje te koken. Het nadeel van een houtbrander is dat u wel afhankelijk bent van de beschikbaarheid van droog brandmateriaal. Andere nadelen zijn rook en roetuitstoot, het niet kunnen regelen van de temperatuur en het relatief grote volume van de brander als deze niet opvouwbaar is. Verder dient u er op te letten dat de brander op een niet-brandbare ondergrond wordt geplaatst. 


Bekijk alle producten in de categorie Branders

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Branders

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 102 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
summer