SLAAPZAKKEN

Advies over Slaapzakken

Gaat u winterkamperen in Lapland of gaat u op fietsvakantie naar Rome? Dan is een goede slaapzak een vereiste.

De werking van een slaapzak

Een slaapzak zelf geeft geen warmte af, maar houdt de warmte die het lichaam afgeeft vast. De laag van stilstaande, warme lucht die u om u heen creëert, werkt als een buffer tegen de kou. Hoe meer slaapzak u om u heen hebt, hoe minder koude plekken er in de slaapzak zijn die opgewarmd dienen te worden.

Om de juiste keuze te kunnen maken in de aanschaf van een slaapzak speelt een aantal factoren een belangrijke rol: temperatuur, model en vulling.

1. Temperatuur

Als eerste is het van belang een slaapzak te kiezen die warm genoeg is voor de omstandigheden waarin u de slaapzak wilt gebruiken. Gebruikt u de slaapzak voor meerdere vakanties, ga dan uit van wat u gemiddeld aan nacht-temperaturen zult tegenkomen.

Een belangrijke maatstaf voor slaapzakken is de EN 13537 norm. Deze Europese Norm zorgt ervoor dat de temperatuursaanduiding van alle slaapzakfabrikanten overeenkomt. Een slaapzak die getest is volgens de EN 13537 heeft vier temperatuuraanduidingen:


 • Upper Limit: temperatuur waarbij een man kan slapen zonder overmatig zweten.

 • Comfort: temperatuur waarbij een vrouw comfortabel kan slapen in een ontspannen positie.

 • Lower Limit: temperatuur waarbij een man voor ten minste acht uur lang aaneengesloten kan slapen in een opgekrulde positie.

 • Extreme: minimumtemperatuur waarbij een vrouw ten minste zes uur lang geen risico loopt door onderkoeling te overlijden (de kans op bevriezingsverschijnselen is echter niet uitgesloten!).

Bij Zwerfkei laten wij voor elke slaapzak de Comfort, Lower Limit en Extreme temperatuur zien van EN 13537 geteste slaapzakken. Als vrouw kunt u dus het beste kijken naar de eerstgenoemde temperatuur als u wilt weten of de slaapzak warm genoeg is. Bent u een man, dan kunt u een paar graden lager dan de comfort-temperatuur kiezen, maar niet lager dan de middelste temperatuur (Lower Limit).

Gebruikers moeten wel nog steeds rekening houden met vele andere factoren zoals leeftijd, niveau van conditie, wind, vocht, isolatiewaarde van de slaapmat, enz.

2. Model: Deken of Mummie?

De tweede stap is het bepalen van het model van de slaapzak. Het meest gebruikte model is de mummie. Dit model is het meest efficient in het vasthouden van uw lichaamswarmte omdat er weinig loze ruimte is die u moet verwarmen. Daarnaast heeft een mummiemodel een capuchon met aantrekkoord. Hierdoor wordt een hoop warmteverlies via het hoofd voorkomen. Een ander voordeel van het mummiemodel is dat deze iets compacter en lichter is dan een vergelijkbaar dekenmodel slaapzak.

Het voordeel van een dekenmodel is dat u daarin meer bewegingsruimte heeft. Ook kan een dekenmodel slaapzak opengeritst als dekbed worden gebruikt. Een dekenmodel slaapzak gaat echter minder efficient met uw warmte om, en is over het algemeen ook zwaarder dan een mummiemodel.

3. Vulling: Dons of Synthetisch?

Bij de derde en laatste stap bepaalt u de vulling van de slaapzak. Hierbij kunt u kiezen tussen een donzen en een synthetische vulling.

De voordelen van dons zijn dat het lichter en veel compacter in te pakken is in vergelijking met een synthetische vulling en dat het langer mee gaat. Tevens slaapt een donzen slaapzak comfortabeler, omdat u het er minder snel benauwd in heeft. Het nadeel van dons is dat het in aanschaf duurder is dan een vergelijkbare synthetische slaapzak. Daarnaast droogt een donzen slaapzak minder snel dan een slaapzak gevuld met synthetisch materiaal.

De vulkracht van dons bepaalt de isolatiewaarde van de slaapzak. Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger de isolatiewaarde. Deze vulkracht wordt gemeten door een bepaalde hoeveelheid dons met een gewichtje erop in een cilinder te plaatsen. Hoe groter de "veerkracht" van het dons, hoe meer lucht er tussen de donsveertjes blijft zitten en des te beter de isolatie. Hoe hoger de vulkracht, des te hoger de kwaliteit van het dons.

Bij de Europese normering van fillpower wordt gebruik gemaakt van 30 gram dons en een een gewicht van 94,25 gram. Bij de test worden temperatuur en luchtvochtigheid constant gehouden. De fillpower wordt in kubieke inches per ounce, ofwel CUIN, uitgedrukt. In de Vergenigde Staten is de procedure voor het bepalen van de fillpower iets anders. Er wordt gebruik gemaakt van een andere preparatie van het dons en andere gewichten. De Amerikaanse fillpower wijkt iets af van de Europese, waarbij het verschil groter is naarmate de dons van betere kwaliteit is. Een US fillpower van 840 CUIN komt overeen met een EU fillpower van 800 CUIN.

Het voordeel van een synthetische slaapzak is dat deze sneller droogt en dus weer sneller te gebruiken is. Bovendien zijn ze wat prettiger geprijsd dan donzen modellen.

Het verhaal dat een synthetische slaapzak bij vochtige omstandigheden beter zou isoleren dan dons is niet geheel waar. Dons komt van watervogels en isoleert nog steeds uitstekend bij vochtige omstandigheden. Raakt het dons echter verzadigd met water dan zal het een stuk langer duren voordat het droog is dan een synthetisch materiaal. Gebruikt u uw slaapzak bij temperaturen ver onder nul dan kan transpiratie ervoor zorgen dat er ijsvorming in de slaapzak ontstaat. Dit gebeurt in zowel donzen als synthetische slaapzakken. Leg de slaapzak overdag te drogen in de zon om het ijs te laten verdwijnen. Wanneer het niet mogelijk is de slaapzak te laten drogen dan kan dons bij langdurig gebruik onder het vriespunt veel meer inzakken dan synthetisch materiaal. Om te voorkomen dat transipratievocht tussen het dons in de slaapzak terecht komt kunt u in zo'n geval gebruik maken van een dampdichte zak (Vapor Barrier Liner) of een noodbivakzak die u als lakenzak in de slaapzak gebruikt.

4. Binnen- en buitentijk

Bijna alle modellen, op de Lowland Companion na, die de Zwerfkei verkoopt zijn voorzien van een synthetische binnen- en buitentijk. Voor de buitensporter heeft dit als voordeel ten opzichte van katoenen tijken dat zij een hogere isolatiewaarde hebben, langer warmer blijven, een lager gewicht hebben en veel langer bestand zijn tegen condens.

Lakenzak

Het gebruik van een lakenzak in een slaapzak heeft verschillende voordelen:

 • het zorgt voor extra isolatie waardoor uw slaapzak een paar graden warmer wordt
 • omdat de isolatie omhoog gaat kunt u eventueel een iets dunnere slaapzak kiezen
 • het is hygiënischer omdat u een lakenzak makkelijk kunt wassen
 • het zorgt ervoor dat uw slaapzak schoner blijft en minder vaak gewassen hoeft te worden
 • het zorgt voor extra comfort omdat u niet direct tegen het tijk van uw slaapzak aan ligt

Meer informatie over het kiezen van een lakenzak vindt u bij de lakenzakken.

Tips om het warmer te krijgen:

 • Aluminium deken onder de slaapmat
 • Thermo-ondergoed
 • Thermo-lakenzak

Informatie over allergieën

Jarenlang ging men bij allergische reacties in bed uit van een donsallergie. Uit recente studies is gebleken is dat maar heel weinig mensen allergisch zijn voor dons. De mensen die dat zijn (1 op 375.000) reageren op het inslikken van dons of veertjes.  De meeste mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt is op veel plaatsen te vinden maar in het bed houdt hij zich schuil in de katoenen buitentijk van de dekens. De donzen vulling in slaapzakken is bij uitstek geen fijne plaats voor de huisstofmijt. Het is er te schoon en te droog. Daarnaast bevinden zich in de vulling van de slaapzak geen huidschilfers. De buitentijk van bijna alle donzen slaapzakken is synthetisch en ook hierop zal de huisstofmijt zich niet thuis voelen. Een huisstofmijtallergie speelt dus geen rol van betekenis in de keuze tussen een donzen of een synthetische slaapzak.

Bekijk alle producten in de categorie slaapzakken mummiemodel

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie slaapzakken mummiemodel

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN


Webshop
Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden

Winkel openingstijden en adres

Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 21:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648

DAAROM ZWERFKEI

 • Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
 • Meer dan 30 jaar ervaring!
 • Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
 • Gratis verzending (vanaf €30,-) en gratis retour.
 • Online bestellen, retourneren in de winkel.
 • Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis* zie verzendtijden
 • Sinds 2008 een officieel:
 • Zwerfkei is aangesloten bij Webshop Keurmerk
 
0 artikelen in vergelijking
Er zijn nog geen artikelen toegevoegd om te vergelijken. Klik op het icoon bij de artikelen.
0 recent bezochte artikelen
Er zijn nog geen recent bekeken artikelen
Een buitengewone outdoorervaring, dat bereikt Zwerfkei met cookies
INSTELLEN
MELDING SLUITEN