BRANDERS

Zwerfkei kan u adviseren over het onderhoud en reparatie van Branders

 

De belangrijkste tip die wij kunnen geven met betrekking tot uw brander is: lees de gebruiksaanwijzing goed door en pas hem toe! Dit voorkomt ellende en zal er voor zorgen dat u uw brander met meer plezier en langer zal kunnen gebruiken.

Schoonmaak

Branders zullen door het gebruik altijd vies worden. Met name roetaanslag is vaak een probleem. Schoonmaken is dus het devies. Uiteraard kunt u deze roetaanslag verwijderen met bijvoorbeeld toiletpapier of lauw water en een sopje, maar laat de brander daarna wel heel goed drogen! Bij de Zwerfkei kunnen wij uw brander ook voor u reinigen met behulp van een ultrasoon reinigingapparaat. Deze zogenaamde ´sonicator´ stuurt ultrasone golven door een bak met reinigingsmiddel. Daar waar twee geluidsgolven elkaar raken en elkaar versterken, zal vuil als het ware losgetrild worden. Dit is een eenvoudige en snelle manier om de brander weer schoon te krijgen.

Tips voor op vakantie

Om problemen onderweg te voorkomen is het sterk aan te raden uw brander vlak voor vertrek uit elkaar te halen, zodat u zeker weet dat verbindingen niet vast zitten en u dus zeker weet dat de brander in het veld ook uit elkaar te halen valt. Natuurlijk kan het voorkomen dat de brander tijdens uw reis verstopt raakt. Sommige branders zijn voorzien van een automatische doorpriknaald, maar bij andere typen zult u er zelf één mee moeten nemen. Een doorpriknaald wordt gebruikt om de sproeier door te prikken en kan veel ellende voorkomen, want er is slechts één klein vuiltje nodig om uw brander buiten werking te stellen. Om bij de sproeier te kunnen komen en deze door te prikken zal de brander vaak uit elkaar moeten worden gehaald.
Bij gasbranders van Campingaz en vergelijkbare apparaten kunt u vaak eenvoudig de kop losdraaien. Bij gas- en benzinebranders van MSR heeft u het bijbehorende sleuteltje nodig of de zogenaamde ´Toolspoon´. Bij een benzinebrander kan de brandstoftoevoer verstopt raken. Geen nood, bij de branders van MSR hoeft u slechts de staaldraad uit de leiding te halen met behulp van het sleuteltje of de ´Toolspoon´, deze even schoon te vegen en u kunt weer aan de slag. Bij benzinebranders van Coleman zal de hele brander uit elkaar gehaald moeten worden. Dit kunt u zelf doen, maar dit kunt u ook door ons laten doen.
Als u na de vakantie de brander opbergt, zorg dan dat deze schoon en droog is. Dit voorkomt een hoop ellende de volgende keer dat u op reis gaat.

 

Alle tips op een rijtje:

* Als u uw brander in elkaar zet, smeer dan de delen die in elkaar gaan even (spuug, lippencreme, het maakt niet uit). De kans dat u een kwetsbare afdichting beschadigt is dan het kleinst.

* Kijk uw brander ruimschoots voor uw vakantie of trip eens na. U heeft dan nog de tijd om versleten en/of vergane onderdelen te vervangen.

* Smeer pompleertjes zo vaak als mogelijk.

* Controleer regelmatig alle rubber afdichtingsringen. Al lekt er maar één, uw brander kan dan geen druk opbouwen en werkt dan niet of minder goed en in ernstige gevallen lekt hij daarbij brandstof die kan ontvlammen!

* Inspecteer regelmatig de sproeier. Als de sproeier ernstig verstopt is, kunt u het beste deze uit de brander halen en hem van binnen naar buiten schoonmaken met een doorpriknaald. Nog handiger gaat het schoonmaken met perslucht, dit kan onderweg bij iedere garage en elk benzinestation. Een sproeier is van messing, doorpriknaalden zijn van een harder materiaal. Uw sproeier slijt dus als u hem vaak doorprikt, vervang deze daarom van tijd tot tijd en neem in ieder geval een reserve mee op pad.

* Als u de brander een tijd niet gaat gebruiken, moet de tank geleegd worden (overtollige benzine kunt u gewoon in de tank van een auto gieten), want als de brandstof een tijd stil staat kan dit allerlei bezinksel geven . Dit kan op den duur verstoppingen veroorzaken in uw brander.

* Bij incidenteel gebruik van loodhoudende of superbenzine is het aan te raden de brander alleen voluit te laten branden. Dit voorkomt vervuiling zoveel mogelijk.

* Eén van de vele voordelen van een vloeistofbrander is dat hij leeg mee "mag" in uw vliegtuigbagage. Als een lege brandstoffles nog te veel naar brandstof ruikt, kan het wel eens helpen als u deze spoelt of vult met water, anders kunt u op een luchthaven problemen krijgen bij de bagagecontrole.

* Leen uw brander nooit uit. U zult er versteld van staan als u wist hoeveel "geleend" spul Zwerfkei moet repareren voordat het terug gegeven kan worden aan de eigenaar.

* Windschermen zijn niet zozeer bedoeld om de vlam tegen uitwaaien te behoeden, maar veel meer om de warmte die de vlam geeft in de pan te krijgen i.p.v. in de lucht eromheen. Het gebruik van een windscherm kan tot 50% brandstofbesparing geven.

* Als u door de weersomstandigheden gedwongen wordt in de tent te koken, doe dit dan met de grootst mogelijke voorzichtigheid. Zet de brander altijd op een plek waar u hem eventueel met een flinke schop naar buiten kunt werken. Het feit dat de verbrandingsdampen van brandstoffen ongezond kunnen zijn, is nog een extra reden om het koken in de tent tot het minimum te beperken.

* Een kurktegel onder uw brander voorkomt dat de sneeuw of het grondzeil onder uw brander smelt.

* Wees bij lage temperaturen extra voorzichtig met het morsen van benzine op de huid, door de snelle verdamping kan uw huid bevriezen.

* Ernstig vervuilde branders kunt u te lijf gaan met schuursponsjes, koperborsteltjes of staalwol. Soms zijn vuile onderdelen mooi schoon te krijgen door ze enkele uren in schoonmaakazijn te leggen.


Bekijk alle producten in de categorie Koken & Voeding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 18:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
 
spring