TRAILRUNNING OUTFIT

Advies over Trailrunning Outfit

 

Steeds meer hardlopers zoeken de uitdaging en de rust van hardlopen op "off-road"-paden in de duinen en bossen. Sommigen zijn zelfs zo geraakt door het trailrunvirus dat ze het hele jaar trainen voor de Trail de Mont Blanc.

De beginnende hardloper zal eerst op zijn of haar vertrouwde schoenen onverhard gaan, maar zal waarschijnlijk op den duur ontdekken dat er toch verschillende materiaaleisen zijn tussen verhard en onverhard langere trails lopen. Zwerfkei biedt voor zowel de beginnende als gevorderde hardloper alles op het gebied van trailrun-kleding en overige trailrun-uitrusting.

1. Welke trailrunning-schoenen zijn het meest geschikt voor mij?

Het belangrijkste bij de keuze van trailrunschoenen is voor welk doel en ondergrond u de schoenen wilt aanschaffen. Net als bij bergschoenen is het handigst om in de winkel de de verschillen tussen de typen modellen te ervaren. De verschillen tussen de typen trailrunschoenen worden bepaald door de factoren grip, stabiliteit en bovenwerk van de schoen.
 
  • Grip en ondergrond

    Het profiel van de trailrunningschoen bepaalt de grip op verschillende ondergronden. Als u graag crossen loopt op zeer modderige paadjes in de drassige Ardennen, vraagt dat een diep en flexibel profiel van de schoen met een zachte rubberen zool. Een crossschoen als de trailrunning-schoenen is hiervoor uitermate geschikt. Een rotsige ondergrond vraagt juist om een stevig en slijtvast profiel.

    De meeste Nederlandse trailrunners lopen echter voornamelijk vanuit huis een stuk over het asfalt richting de bossen, polders of duinen. Om er voor te zorgen dat de zool niet te veel slijt op asfalt en deze tóch genoeg grip geeft op de zachte bospaden, raden wij u een door-to-trail trailrunschoen met een allround-profiel aan. Zwerfkei verkoopt voor dat doel de trailrunning-schoenen.
  • Stabiliteit

    Een goede trailrunschoen biedt de juiste mix tussen stabiliteit van de enkel en van de middenvoet en de flexibiliteit. Als u op onverhard terrein loopt, is het erg prettig als u de ondergrond goed voelt en snel kan anticiperen op grote oneffenheden. Daarnaast dienen ze wel voldoende stabiltieit geven, zodat u uw enkels minder snel verzwikt, met alle gevolgen van dien.

    Voor het vlakke en heuvelige terrein in Nederland hoeft de zool van de schoen niet te stijf te zijn. Voor de bergen zijn stijvere zolen juist comfortabeler, omdat deze de scherpe rotsen goed opvangen. Voor langere trails zijn deze, vanwege de stijfheid, minder geschikt.
     
  • Bovenwerk van de schoen

    Veel trailrunschoenen hebben, in tegenstelling tot normale bergwandelschoenen, geen bovenwerk van Gore-Tex®, maar van mesh. Dit heeft als voordeel, dat dit bij zeer intensieve sporten als trailrunnen beter ademt dan Gore-Tex®. Het nadeel van mesh, is dat wanneer u rent door nat gras, uw voeten sneller nat raken. Gelukkig loopt het water sneller uit de schoen dan bij Gore-Tex®.
 

2. Welke trailrunning-kleding heb ik nodig?

In welke kleding u graag hardloopt, is natuurlijk erg persoonlijk. In de zomer kan een hardloopbroek en ademend t-shirt al voldoende zijn. Bij natte omstandigheden is het echter aan te raden om een thermo-shirt en thermo-broek van bijvoorbeeld Odlo of Falke onder een goed ademende trailrun-kleding aan te trekken. Als het waait en droog is, is een Windstopper®-vest vaak al voldoende. Als u een langere trail loopt kan het verstandig zijn, om handschoenen, een buff en een extra paar droge hardloopsokken mee te nemen.
 

3. Trailrunning-uitrusting

Zwerfkei verkoopt enkele handige trailrunningaccessoires om uw persoonlijke trailrun-uitrusting samen te kunnen stellen. Hiermee kunt u langer door blijven lopen en van de natuur genieten. Waar kunt u zoal aan denken?
 
  • 3.1 Hardlooprugzak

    Zwerfkei heeft speciefieke trailrun-uitrusting van Salomon en Nathan in het assortiment. Deze zijn optimaal in te stellen, zodat ze perfect aanvoelen op de rug, u al uw accessoires handig en compact op kunt bergen en uw waterzak de vorm van de rug volgt.
  • 3.2 Hoofdlampje

    Als u vroeg op pad gaat of zelfs 's nachts op pad gaat, dan is een hoofdlamp onontbeerlijk voor uw veiligheid. Wij hebben de lichtste hoofdlampen van topmerken Black Diamond en Petzl.
     
  • 3.3 Stokken

    In Nederland niet altijd nodig, maar zeker in het bergachtige terrein, is het erg prettig om goede en lichte stokken bij u te hebben. Hierdoor kunt sneller en veiliger afdalen.
     
  • 3.4 GPS

    Wilt u graag weten waar u precies heeft gelopen en hoeveel hoogtemeters u heeft overwonnnen? Dan is een goede trailrun-uitrusting van bijvoorbeeld Suunto een uitkomst.
  • 3.5 Overige handige zaken om mee te nemen
     
    • Noodfluitje: is soms al standaard aan de rugzak bevestigd.
       
    • Reddingsdekentje en noodponcho: in het geval u door noodweer wordt overvallen.
       
    • Waterdichte zakjes: zodat uw spullen zeker droog blijven in de (niet-waterdichte!) rugzak. Zie ook.
       
    • EHBO-set: voor het geval dat.
       

 

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
0 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do gesloten
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...
 
summer