Waar of niet waar? De meest voorkomende misverstanden (en feiten) over outdoorartikelen.

Auteur: Anja
Gepubliceerd op: 31 januari 2019

Je hebt net een smak geld uitgegeven aan kostbare outdoorspullen, maar tijdens je vakantie kom je er achter dat het niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Om teleurstelling te voorkomen geven we je in onze winkel graag goed advies zodat je de beste spullen voor jouw avontuur op pad kunt gaan. Door je producten goed te verzorgen en op de juiste manier te gebruiken heb je er zo lang mogelijk plezier van. Ben je niet in de gelegenheid om je persoonlijk te laten adviseren lees dan hieronder de meestvoorkomende misverstanden en feitjes over outdoorproducten.

Lichtgewicht kan ook heel fijn zijn

Hoe lichter hoe beter

WAAR EN NIET WAAR. Het hangt er namelijk van af van wat je gaat doen. Voor een rugzaktrektocht is het natuurlijk prettig om zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Een lichtgewicht tentlichtgewicht slaapzaklichtgewicht matje, lichtgewicht brander en lichtgewicht pannen, elke gram die je bespaart is er één. Er zijn tegenwoordig veel mooie lichtgewicht producten op de markt van hoge kwaliteit die ook nog eens aardig wat comfort bieden. Toch moet je in je achterhoofd wel rekening houden met de kwetsbare keerzijde van lightweight. Ultralichte waterdichte jassen zijn vaak niet geschikt om zwaar bepakte rugzakken op te dragen omdat de stof dan te snel slijt. En vergelijk ook goed het comfort tussen een lichtgewicht variant en een iets zwaardere optie die misschien wel meer functionaliteiten heeft of slijtvaster is. Met name bij rugzakken is het de moeite waard om verschillende modellen te passen en de tas te kiezen die het lekkerst zit, ook al is die ietsje zwaarder. Houd dus goed rekening met het gebruik van je spullen en in welke mate je zoekt naar meer slijtvastheid of juist een lager gewicht. Aan producten die beide eigenschappen bezitten hangt vaak een aardig prijskaartje.

Duurder is niet altijd beter

WAAR EN NIET WAAR. Alhoewel kostbare producten wel vaak van betere kwaliteit zijn, slijtvaster zijn, lichter zijn of meer functionaliteiten hebben, hoeft het voor jou persoonlijk niet altijd beter te zijn om het duurste van het duurste te kiezen. Ook hier hangt het er vanaf wat je gaat doen. De prijs van een product hangt af van een aantal factoren. Naast de kwaliteit van het materiaal, speelt ook de hoeveelheid materiaal en de techniek waarmee iets gemaakt is mee. Duurder is vooral beter wanneer het voor jou dus extra functionaliteiten of comfort toevoegt. Door producten te passen en goed te vergelijken kan je erachter komen of de meerwaarde in prijs ook voor jou een meerwaarde oplevert. Het is niet per definitie zo dat iets wat kostbaar is ook lang meegaat. Ultralichte producten zijn bijvoorbeeld vaak wel prijzig, maar niet erg slijtvast. Uiteraard geldt er garantie op fabrikagefouten, maar heb je binnen een week een winkelhaak in je GORE-TEX Pro jas, dan zul je toch een beroep op één of andere verzekering moeten doen of je jas laten repareren. Schade door invloed van buitenaf valt namelijk nooit onder garantie.

Een winddichte- of waterdichte jas biedt ook bescherming tegen kou.

WAAR EN NIET WAAR. Een wind- of waterdichte jas zonder enige vorm van isolatie biedt slechts in beperkte mate bescherming tegen kou. Koude wind blaast niet direct op je lichaam en je eigen lichaamswarmte wordt door een dun laagje stof enigszins vastgehouden, maar de omgevingstemperatuur zal je toch afkoelen. In extreme kou of als je weinig actief bezig bent heb je ook een goede isolatielaag nodig, zoals een synthetische gevoerde jas of donsjas. Meer informatie hierover vind je in de keuzehulp over het kleding.

Een dikke jas houdt je warm, maar houd rekening met je activiteiten.

Als het koud wordt heb je een dikke jas nodig.

WAAR EN NIET WAAR. Zoals in het vorige punt al benoemd hangt je kledingkeuze bij koude omstandigheden af van de mate waarin je actief bezig bent. Op de mountainbike of racefiets ga je met een donsjas aan alleen maar keihard zweten (met het risico dat al dat natte zweet weer koud gaat aanvoelen). Voor de wintersport combineer je het beste verschillende laagjes en laat je tijdens inspanning het isolatiejasje achterwege. Lees meer over het laagjessysteem in deze blog over winterkleding.

Als je het koud hebt maakt je slaapzak je wel warm

NIET WAAR Een slaapzak (of winterjas, of handschoen) verwarmt niet uit zichzelf maar zorgt ervoor dat uitgestraalde lichaamswarmte niet ontsnapt. Net als in een huis heb je wel een kacheltje nodig om de boel op te warmen. Ga je koud een slaapzak in dan kan het dus lang duren voordat je het aangenaam warm hebt. Daarnaast moet je erop letten dat het isolatiemateriaal wat jou warm moet houden genoeg ruimte heeft. Waar isolatiemateriaal samengedrukt wordt isoleert het minder goed. Daarom is een goed isolerend slaapmatje minstens zo belangrijk als je in de kou gaat kamperen. Voor jassen en handschoenen geldt hetzelfde: zorg dat je warm bent en dat je jas en handschoenen niet te strak zitten. Zoek je toch een externe warmtebron om jezelf mee op te warmen dan kun je in je slaapzak een drinkfles met heet water als kruik gebruiken. Zorg er uiteraard wel voor dat de drinkfles tegen heet water kan en dat hij niet lekt! Voor onderweg kunnen hotpacks en handwarmers een uitkomst zijn. Ideaal als je snel last hebt van koude handen of voeten!

Met extra dikke sokken in je schoenen kan je toch koude tenen krijgen.

WAAR. Dikke sokken hebben alleen zin als er genoeg ruimte in de schoen is. Zodra de boel gaat knellen heb je niet veel meer aan de extra isolerende werking. Overweeg een voetenwarmer als dikke sokken niet in je schoenen passen.
Gore-Tex moet wel af en toe gewassen worden.

Een vuilniszak is net zo waterdicht als een GORE-TEX jas.

WAAR. Toch is gebleken dat een vuilniszak wat minder duurzaam is en over de pasvorm is ook naar huis te schrijven. Hebben we het over het ademend vermogen nog niet eens gehad.

GORE-TEX kan je beter niet wassen

NIET WAAR. GORE-TEX kan prima gewassen worden en moet je zelfs met enige regelmaat wassen wil je lang van je kleding kunnen genieten (ga uit van 2-3 keer per jaar bij frequent gebruik van de jas). Gebruik een mild wasmiddel, bijvoorbeeld Nikwax Techwash, en volg de wasinstructies van de fabrikant op. Lees ook eens onze onderhoudspagina over het wassen van waterdichte kleding. Wie zijn GORE-TEX kleding niet wast kan na verloop van tijd het gevoel krijgen dat de kleding lek raakt. Transpiratiezouten en vuil verstoppen het membraan en in het ergste geval zal via capilaire werking vocht naar binnen toe gezogen worden. Daarnaast zal na verloop van tijd het waterafstotende laagje op de buitenstof wegslijten waardoor vocht zich kan ophopen in de bovenste laag stof. Een buitenlaag die vocht vasthoudt en een verstopt membraan zorgen ervoor dat de stof niet meer kan ademen en dat condens zich kan ophopen aan de binnenkant. Dat kan je het gevoel geven dat de jas lek is. Een goede was- en impregnatiebeurt kan deze problemen verhelpen. Heb je desondanks toch het vermoeden dat het GORE-TEX kledingstuk lek is dan kan je het bij ons laten testen. Onder druk wordt er water op een stukje stof gezet. Gaat dit water door de stof heen, dan is je jas echt lek en zal gekeken moeten worden of dit nog onder de garantie valt. Kleine gaatjes in GORE-TEX kun je zelf plakken met seam-grip.

In de tropen heeft ademende waterdichte kleding niet zoveel nut

WAAR. Waterdichte membranen en coatings houden de regen nog steeds wel tegen, maar transpiratievocht zal door het geringe temperatuurverschil tussen binnen- en buitenkant niet naar buiten kunnen ontsnappen. In extreme gevallen zou zelfs een tegengesteld effect kunnen ontstaan waarbij damp van buiten naar binnen toe komt. Je wordt misschien niet helemaal drijfnat van de regen, maar de kans is groot dat je toch niet helemaal droog blijft. 

Een donzen slaapzak isoleert niet als hij nat is

WAAR. Valt je slaapzak in het water dan zoek je beter een hotelletje voor de nacht. Tenzij je een donzen slaapzak met waterafstotend tijk en hydrofoob dons hebt, dan valt de schade misschien nog mee. Een grote droger met tennisballen is nodig om dons weer goed droog en opgeklopt te krijgen. Wordt je slaapzak een beetje nat van condens in de tent? Hang hem dan ’s ochtends even te drogen in het zonnetje. Heb je erg veel last van condens in de tent of in je bivakzak, kies dan een slaapzak met waterafstotend tijk of ga voor een synthetische vulling. In de keuzehulp over slaapzakken lees je meer over verschillende slaapzakmaterialen.

Schoenzolen slijten ook als ze in de kast staan

Wandelschoenen slijten ook als ze niet gebruikt worden

WAAR. Vooral moderne wandelschoenen met een goede dempende zool hebben last van de tand des tijds. Het schuim in de tussenlaag van de zool heeft niet het eeuwige leven en zal langzaam vergaan, ook als de schoenen ongebruikt in de kast staan. Het kan dus zomaar zijn dat de zolen onder je schoenen vandaan vallen wanneer je je nog best nieuwe wandelschoenen na jaren weer eens besluit aan te trekken. Gelukkig is het mogelijk om nieuwe zolen om je schoenen te laten zetten. Dat scheelt een paar hele nieuwe schoenen kopen. Lees hier meer over onze schoenverzoolservice.

Wandelschoenen die binnen een jaar zijn versleten zijn niet goed.

NIET WAAR. Hoe lang wandelschoenen meegaan hangt af van het aantal gelopen kilometers en het gepleegde onderhoud. Gemiddeld gaan de zolen van schoenen zo’n 500 tot 700 km mee, maar in sommige gevallen slijten ze harder. Factoren als ondergrond, de afwikkeling van je voeten en lichaamsgewicht spelen daarin een rol. Zolen met extra grip zijn zachter en slijten ook harder. Wie een uurtje per dag loopt kan binnen een half jaar aan nieuwe zolen toe zijn. Gelukkig kun je je wandelschoenen prima van nieuwe zolen laten voorzien. Heb je toch het idee dat er iets mis is, kom gerust eens langs om er door een expert naar te laten kijken.

Polyester- en nylonkleding voelt zweterig aan

NIET WAAR. Althans, als je kleding van goede kwaliteit polyester of nylon koopt. Tegenwoordig zijn er zeer geavanceerde nylon en polyester weefsels, die vocht goed doorvoeren en een uitstekend ademend vermogen hebben. Merken als Falke en Odlo zijn gespecialiseerd in het maken van onderkleding voor (buiten)sporters en maken polyester onderkleding die je huid droog houdt en waar je geen plakkerig gevoel van krijgt.

Twee slaapzakken aan elkaar geritst is warmer

NIET WAAR. Wie dacht zijn of haar partner als kacheltje te gebruiken kan toch bedrogen uitkomen. Dat komt omdat het met aangeritste slaapzakken lastiger is om kieren en tochtgaten te voorkomen. Als het echt koud wordt is het beter om je slaapzak goed dicht te snoeren zodat lichaamswarmte niet kan ontsnappen en koude lucht niet naar binnen kan stromen. Heb je nog vragen over slaapzakken lees dan de keuzehulp slaapzakken.

Over garantie

Een aantal van deze stellingen komt vaak bij de service-afdeling ter sprake. Twijfel je over je outdoorproduct? Kom dan naar de winkel (of bel 0348-421648) en we kijken wat we voor je kunnen betekenen. Ongebruikte artikelen kunnen binnen de ruiltermijn gewoon worden geruild. Gebruikte artikelen kunnen vaak gerepareerd worden, al dan niet tegen een kleine vergoeding als het om schade van buitenaf gaat. In sommige gevallen kan een fabrikant een vervangend product toesturen maar dit gebeurt alleen als repareren niet zinvol word geacht. Op ritsen wordt vrijwel nooit garantie gegeven. Dat komt omdat een rits veel gebruikt wordt en daardoor typisch onderhevig is aan slijtage. Gelukkig houden de meeste ritsen (zeker die door gerenommeerde outdoormerken gebruikt worden) het lang uit en hoef je je er niet zo’n zorgen over te maken. Mocht je toch problemen krijgen met een rits dan kunnen we dit in veel gevallen vrij snel verhelpen. Door netjes met ritsen om te gaan kunnen ze heel lang meegaan. Kijk ook eens op onze onderhoudspagina om voor diverse producten onderhoudsadvies te vinden.

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...