Handschoenen en wanten

Auteur: Guida

Gepubliceerd op: 03 januari 2022Geen 4 meter, geen 5, maar een wand van 6,5 meter hebben we vol hangen met wanten en handschoenen in onze winkel! Ik hoor je denken; ’hoe maak ik hier een keuze?’
Overweeg hiervoor het volgende: wat zijn de gemiddelde te verwachten weersomstandigheden? Heb je ze nodig voor een actieve of passieve bezigheid? Hoe belangrijk is bewegingsvrijheid? Handschoenen bieden meer bewegingsvrijheid waardoor je voorwerpen beter kunt pakken en vasthouden. Een want is echter warmer dan een handschoen, want je ontwikkeld meer warmte met vier vingers samen. Houd er ook rekening mee dat als je actief bezig bent je meer warmte genereert en dus minder isolatie nodig hebt.
Ik hoop dat deze blog je kan helpen om de juiste keuze te maken.

Handschoenen of wanten

Over het algemeen zijn wanten iets warmer dan handschoenen. Omdat de vingers van elkaar gescheiden zijn in een handschoen moet in principe iedere vinger voor zijn eigen warmte zorgen. Wanten zijn prima voor wandelen of skiën maar het is wel lastig om er dingen mee vast te maken of los te halen zoals een gesp of een rits. Handschoenen zijn daarentegen handiger omdat je meer bewegingsvrijheid hebt en je je vingers beter kunt gebruiken.

Soorten

Lobster wanten


Dit zijn warme wanten met een split tussen de eerste (of eerste twee vingers) en de overige vingers. Ze zijn een handige oplossing als je merkt dat handschoenen niet warm genoeg zijn en wanten te onhandig aanvoelen. Dit ontwerp is bijna net zo warm als een gewoon paar wanten en vooral handig voor fietsers omdat versnellingen en remmen makkelijk te bedienen zijn.

Overhandschoenen

 


Speciaal ontwikkeld voor fietsers bij regenachtig weer. Deze dunne, lichtgewicht en opvouwbare overhandschoen beschermt je tegen regen, wind en kou zonder veel plaats in te nemen.

 

2-in-1

 

Dit is een want en handschoen ineen. Het bovenste gedeelte van de want kan weggeklapt worden, zodat er een handschoen ontstaat. Ideaal voor bijvoorbeeld fotograferen zonder dat je vingers worden blootgesteld aan de kou.

 

3-in-1

 

Niet alleen bij kleding is het goed om meerdere laagjes te dragen, ook bij handschoenen is dit zo. Een hanschoen van bijvoorbeeld merinowol kun je dragen onder een winddichte of waterdichte want. Door het combineren kan je de warmte die je nodig heeft zelf aanpassen aan het weertype. Samen zorgen ze voor de maximale warmte, en afzonderlijk zijn ze goed te gebruiken bij warmer weer. Je kunt een 3-in-1 handschoen- of want-systeem als een geheel kopen of zelf samenstellen door aparte handschoenen uit te zoeken. Goede opties zijn Merinowollen handschoenen van Icebreaker of Aklima; deze komern in verschillende diktes: 200 en 260 grams, Rab heeft ze zelfs van 100% zijde.

 

Isolatie

Handschoenen en wanten worden over het algemeen gemaakt in twee soorten isolatiemateriaal: dons en synthetisch. Dons is een uitstekende isolator; het is licht, gemakkelijk te comprimeren, duurzaam en ademend maar wel kostbaarder dan synthetisch. Dons gaat over het algemeen langer mee en behoudt zijn loft langer dan synthetisch. Een nadeel van dons is dat het zijn isolatie verliest wanneer het nat wordt, daarom worden de meeste handschoenen en wanten met synthetische isolatie gemaakt. Dons handschoenen en wanten zijn vaak in combinatie met een beschermende en waterdichte laag (GORE TEX®) gemaakt. Donzen handschoenen en wanten komen het beste tot hun recht in koude en droge klimaten.

Synthetische isolatie is goedkoper dan dons, isoleert als het nat is en droogt veel sneller. Het is een goede keuze voor gebruik tijdens het skiën, snowboarden en spelen in de sneeuw, vooral in vochtige klimaten. Het nadeel is alleen dat synthetische isolatie iets minder warmte biedt voor zijn gewicht, het is iets omvangrijker dan dons en het isolerende vermogen wordt verminderd elke keer dat het wordt samengedrukt. Je zult merken dat de meeste ski-, langlauf- en snowboard handschoenen worden gemaakt met synthetische isolatie.

 

Leer

Leren handpalmen zorgen voor goede grip en zijn beter bestand tegen slijtage dan synthetische handpalmen. In principe is leer niet waterdicht maar met de juiste behandeling en regelmatige verzorging kan dit wel sterk waterafstotend gemaakt worden. De meeste leren sporthandschoenen zijn vaak behandeld met een verzorgend materiaal voor het leer om ze waterafstotend te maken. Alleen leer in combinatie met GORE TEX® of een vergelijkbaar materiaal is wel volledig water en winddicht.

 

Verdere aandachtspunten:

  • Lange manchetten, een polsmof, aantrekkoord of klitteband voorkomen dat sneeuw en koude lucht binnendringen.

  • Zakken met ritssluiting, op de rug of aan de zijkant van de hand, zijn groot genoeg dat er handwarmers in passen maar bieden ook uitkomst als ventilatieopeningen.

  • Veel handschoenen die voor de winter zijn ontworpen, hebben zacht materiaal op de duimen, speciaal om je neus af te vegen wanneer deze begint te druppelen.

  • Een elastisch koordje, dat je rond je pols kan doen of een lus met klipje zorgt dat je je handschoenen kunt uittrekken op de skilift zonder ze te verliezen.

  • Touchscreen. Op de wijsvinger zit een speciale coating waardoor je je telefoon kan bedienen; handig bij het maken van foto’s onderweg.

 

Waterdicht of winddicht

Bij waterdichte wanten is een membraan aangebracht tussen de voering en het deel van de want dat contact maakt met de buitenlucht. Dat membraan houdt het water buiten en maakt de want waterdicht. 

Winddichte stoffen beperken het afkoelende effect van de wind. Uitstekend voor activiteiten waar je veel vaart bij maakt en dus met luchtstroom te maken hebt.

 

Maten

Te grote handschoenen geven koude handen, dit komt doordat er te veel ruimte ontstaat tussen het materiaal en je vingers, waardoor je vingers niet goed worden geïsoleerd. Te kleine handschoenen kunnen knellen waardoor er minder bloed toevoer is. Tevens verdwijnt alle isolerende lucht rondom de vingers wat samen bijdraagt aan koude vingers.

De maat wordt bepaald door de combinatie van de breedte en de lengte van uw hand. Meet hiervoor de omtrek van je hand ter hoogte van de knokkels (zonder duim). De lengte meet je vanaf de bovenkant van de middelvinger tot aan de pols. De maten voor dames beginnen iets smaller en beginnen met een een breedte van ongeveer 16,5 cm. Heren met kleinere, smallere handen kunnen uiteraard ook in de dames categorie zoeken, terwijl dames met een grotere handomvang evengoed in de heren categorie terecht kunnen. Lig je precies tussen twee maten in, rond dan af naar een grotere maat.

Houd rekening met de maatvoering die kan iets verschillen per merk, dit komt omdat er geen normering is voor handschoenmaten er zijn alleen richtlijnen.

 

Advies:

Handschoenen en wanten zijn er niet voor gemaakt je op te warmen, maar om je warm te houden. Zorg dus dat je warme handen hebt voordat je de handschoen of want aan trekt.


Tags