Veilig op reis 4x10 tips

Auteur: Anja
Gepubliceerd op: 01 juni 2017

volg adviezen op

Veilig op reis

Naar welk land je ook gaat, je wilt liever niet dat je vakantie verpest wordt door een nare situatie. Bereid je goed voor, dan voorkom je ellende en/of weet je sneller een oplossing te vinden mocht je toch in de problemen raken. Hieronder volgen enkele tips om je goed voor te bereiden.

Veiligheid speelt op verschillende vlakken: Persoonlijke veiligheid (van oplichterij tot gewelddadige berovingen), verkeersveiligheid en gezondheidsrisico's (bijvoorbeeld slangenbeten). Mijn belangrijkste advies: Lees van de voren goed de meest recente reisgids door (er is vaak een speciaal hoofdstukje over veiligheid) en zoek op internet naar reizigersinformatie over de gebieden die je wilt bezoeken.

Persoonlijke veiligheid

  1.  Probeer riscante gebieden (waar de kans op beroving hoog is) zoveel mogelijk te vermijden. Ga niet in het donker over straat als dat wordt afgeraden. Gebieden die bekend staan om zakkenrollers kun je "gerust" bezoeken, mits je goed op je spullen let.
  2.  Zorg voor een prettige moneybelt of undercover pocket, waarin je veilig je paspoort kunt opbergen. Zorg ten alle tijde dat je (een kopie van) je paspoort op zak hebt. Ik heb ooit gehoord dat je je creditcard beter niet bij je paspoort moet bewaren omdat de combinatie van deze twee de kans op misbruik vergroot. Intussen zijn de tijden wel wat veranderd, maar het spreiden van je geld en/of passen is hoe dan ook geen slecht idee.
  3. Ga niet met grote hoeveelheden cash over straat. Houd je geld goed weggestopt in een moneybelt of zak met rits en loop niet te pronken met dure spullen. Heb je toch veel contant geld? Stop dan de helft weg in je grote rugzak of spreid het op andere manieren.
  4. Zorg voor een "dagportomonee" met alleen wat kleingeld. Dit geld kan je gebruiken voor een boodschapje of om de bus/taxi mee te betalen. Mocht deze portomonee gerold worden dan ben je maar weinig kwijt. Zoek je een klein portomoneetje voor je pasjes? Overweeg er dan één met een RFID-blocker.
  5. Een slotje op je tas kan ervoor zorgen dat dieven je tas niet openen. Maar het trekt ook de aandacht: er zit iets waardevols in je tas! Overdrijf dus niet met sloten en zorg dat de belangrijkste spullen onzichtbaar onder je kleding gedragen worden. Of maak gebruik van de kluis van je hostel/hotel.
  6. Gebruik je je camera even niet? Haal het SD-kaartje eruit en stop deze in je moneybelt. Een gestolen camera krijg je vaak wel vergoed door de reisverzekering, maar je foto's helaas niet.
  7. Zorg dat je het telefoonnummer van je bank, je verzekering en je huisarts in je telefoon hebt staan en de nummers van je passen ergens in een online document. In datzelfde documentje kun je ook je verzekeringsnummer(s) neerzetten en andere belangrijke telefoonnummers (scheelt weer opzoeken mocht je telefoon weg zijn). En vergeet een online kopie van je paspoort niet.
  8. Mocht iemand je bedreigen: je spullen zijn veel minder waard dan je leven.
  9. Ga als een 'local' over straat. Zorg dat je weet waar je heen gaat en doe alsof je er al jaren woont.
  10. Trekt iemand de aandacht van je of botst er iemand "per ongeluk" tegen je op? Let dan extra goed op je spullen! Vaak is een handlanger actief die achter je rug om iets van je probeert te stelen. Wederom het advies: hou je waardevolle spullen achter een rits.

Zorg voor een comfortable moneybelt

Verkeersveiligheid:

Hoe armer het land hoe slechter de wegen en helaas daardoor ook vaak meer verkeersongevallen. In veel landen is vervoer per minibus en taxi heel normaal en zijn de chauffeurs jonge jongens die autorijden alsof ze op een paard zitten. (Dit vertelde een taxi-chauffeur in Ulan Batar me eens. Dat het daarom in de stad zo'n chaos was in het verkeer!). Maar ook met grote bussen gebeuren ernstige ongelukken. Je wil er liever niet te veel aan denken, dus doe dat ook maar niet. Wat je wel kan doen:

  1. Bekijk alle manieren van vervoer die mogelijk zijn en lees in de reisgids over verkeersveiligheid.
  2. Zoek je naar betrouwbaar vervoer regel dan iets met het hostel of hotel waar je verblijft of boek een georganiseerde groepsreis.
  3. Er zijn vaak speciale toeristenbussen die je oppikken en afzetten bij je hostel. Deze bussen zijn wel een stuk prijziger, maar wel comfortabeler. Als het goed is worden aan de chauffeurs ook wat hogere eisen gesteld als het op rijvaardigheid aankomt.
  4. Reis bij voorkeur overdag, dan is er in elk geval goed zicht op de wegen.
  5. Een comfortabele en ook redelijk veilige manier van reizen is om met een huurauto te gaan. Let er wel op dat je de wegen niet goed kent en dat andere weggebruikers nog steeds een risico kunnen vormen. Vooral inhalen op een ongescheiden tweerichtingsverkeerweg met twee rijstroken is vaak oorzaak tot ongelukken. In Zuid-Afrika is het overigens heel gewoon dat je even op de vluchtstrook gaat rijden als iemand je wil inhalen.
  6. Kun je ook per boot of per trein? Veel avontuurlijker en een stuk minder kans op een verkeersongeval!
  7. Het is misschien wat vies, maar probeer even dicht met je neus bij de mond van de taxichauffeur te komen voor je instapt. In sommige landen nemen de taxi-chauffers het niet zo nauw met de regels omtrent alcohol.
  8. Als toerist word je vaak een plekje voorin de minibus aangeboden, maar bij een frontale botsing ben je dan wel de pineut. Ik stap daarom liever achterin. (Er zitten ook niet altijd gordels in die bussen, dus dat is nog een reden om niet voorin te stappen!)
  9. Rij je zelf, kijk dan op de weg ook goed uit voor wilde dieren. Ze lopen veel vaker los dan hier in Nederland!
  10. In de meeste gevallen gaat het goed. Word niet paranoia van dit stukje ;-)

Gezondheid

Als je op reis gaat check je natuurlijk ruim van te voren of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. Verder is een goed gevulde EHBO-set een must in je rugzak. Hier volgen nog 10 tips voor je gezondheid:

  1. Is het water uit de kraan onbetrouwbaar? Gebruik Hadex druppels of koop ter plaatse water in de supermarkt.
  2. Wees voorzichtig met het eten van vlees. Als het niet goed gaar is kun je er behoorlijk ziek van worden.
  3. Soms wordt afgeraden bij straattentjes te eten, aan de andere kant: als de locals er eten dan zal het wel goed zijn toch?
  4. Neem een desinfecterende handgel mee.
  5. En vergeet de ORS niet. Als je aan de diaree bent zorgt een zakje Oral Rehydration Salt ervoor dat je niet te snel uitdroogt. Je kunt ook je eigen ORS maken met een beetje zout en suiker. Speciale maatschepjes vindt je hier.
  6. Ga je naar een land waar je de hygiene in ziekehuizen niet helemaal vertrouwd? Neem dan zelf een paar steriele naalden en handschoentjes mee. In landen met risico op besmetting met HIV wil je er absoluut zeker van zijn dat je een schone (nieuwe) naald krijgt mocht je geprikt moeten worden.
  7. Reis je naar een malaria-gebied? Zorg voor anti-insectenmiddelen zoals DEET, mugwerende kleding en een geïmpregneerde klamboe.
  8. Wees allert op het voorkomen van parasitaire ziektes zoals Bilharzia. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vind je veel informatie over welke ziektes er op jouw reisbestemming kunnen voorkomen en hoe je je er tegen kunt beschermen.
  9. In tropische landen helen wondjes langzamer en is er sneller kans op infectie. Houd alles goed schoon.
  10. Maak je je zorgen over je gezondheid? Je kunt altijd je huisarts bellen!

hadex druppels

Wilde dieren

In Europa is er niet zo'n groot risico op een onveilige situatie met wilde dieren. Maar natuurliefhebbers die het grote wild opzoeken, of reizers naar exotische gebieden doen er toch goed aan zich vooraf even in te lezen.

  1. Wilde dieren zijn wilde dieren. Geen huisdieren. Voer ze niet en probeer ze niet te aaien. Hoe poezelig die leeuw ook lijkt! Wilde dieren die op onnatuurlijke wijze aan voedsel komen kunnen probleemdieren worden en mensen gaan lastigvallen. Koop een goede verrekijker en je hoeft ze niet dichtbij te lokken.
  2. Maak geluid in gebieden met beren. Er zijn hiervoor speciale berenbellen te koop.
  3. Ook slangen houden niet van mensen. Maak geluid of ritsel met een stok door het gras voor je voeten.
  4. Lees van te voren welke giftige slangen en spinnen kunnen voorkomen en wat je moet doen als je gebeten wordt. Het ene gif is het andere niet en soms moet je razendsnel keuzes maken!
  5. Ga nooit tussen een moeder en haar jongen in staan (ook niet bij kleine eendjes).
  6. Aai nooit dieren in gebieden waar mogelijk hondsdolheid heerst. Ook niet dat schattige poesje van het hotel. Een besmetting met hondsdolheid kan heel snel gaan en is dodelijk als er niet binnen 24 uur met medicatie begonnen wordt.
  7. Kijk uit op de weg met overstekend wild.
  8. Houdt je spullen goed in de gaten in gebieden met apen. In gebieden met veel toerisme weten ze haarfijn hoe ze een rits van een tas of de deur van een auto moeten openmaken.
  9. Check in gebieden met schorpioenen 's ochtends je schoenen.
  10. Laat je niet verleiden tot entertainment met dieren. 

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...