Backpacken door de tropen, wat neem je mee en wat niet?

Auteur: Anja
Gepubliceerd op: 24 juli 2017

Strand
Wat neem je mee op reis naar een tropische bestemming? In eerste instantie natuurlijk zo min mogelijk! Want in dat warme klimaat heb je echt geen zin om te slepen met te veel spullen. Bovendien kom je voor de omgeving en het avontuur, en niet om je halve kledingkast aan de inwoners van Timboektoe te showen. Zelfs als je een half jaar weggaat is het niet nodig om zes keer de hoeveelheid spullen mee te nemen van wat je normaal zou inpakken. Ik zorg altijd dat ik genoeg mee heb voor een week (of twee) en tussendoor was ik de boel.

Zelf wassen? Dit heb je nodig!

Doordat je wat vaker in dezelfde kleren loopt zullen deze wat harder slijten (zeker bij lange reizen), dus hou daar wel rekening mee. Pak een naaisetje in voor kleine reparaties en als dat niet genoeg is kun je altijd nog ter plaatse op zoek gaan naar een kleermaker of een nieuw kledingstuk. Geen zin om zelf te wassen? Bijna alle hostels en hotels bieden wel een wasservice aan. De prijzen kunnen nogal uiteenlopen, dus check van te voren even wat er gevraagd wordt voor een wasbeurtje.

Verder mag dit niet in je backpack ontbreken: 

  • Sneldrogende kleding (stuk minder plakkerig, stinkt minder en … is snel droog!)
  • Sneldrogende handdoek
  • Zwembroek/bikini (tenzij je echt niet van zwemmen houdt)
  • Zonnebrand (meestal ben ik niet zo van het meenemen van allerlei potjes en flesjes, maar zonnebrand ter plaatse kopen kan heel duur zijn).
  • Insectenspray (is ter plaatse soms goedkoper maar lang niet zo goed, je moet dan vaker sprayen om jezelf beschermd te houden)
  • EHBO-set (liefst met steriele naalden voor het geval je in een niet al te frisse kliniek terecht komt)
  • USB-snoer om je telefoon mee op te laden
  • Wereldstekker
  • Waterdicht zakje voor je elektronica
Klein maar fijn: dit is handig om mee te nemen op reis.Een paar essentials...
1. Fijne slippers 2. Mocht je je eigen shampoo/douchegel mee willen nemen dan zijn deze flesjes van GoToob/Humangear handig. 3. Sneldrogende handdoek, 4. Insectenspray: Care Plus heeft ook een goede Natural variant zonder het giftige DEET. 5. Zonnebrandcreme 6. EHBO-set 7.Waslijn 8. Wereldstekker: Deze van Skross heeft ook een dubbele USB aansluiting! 9. Fijne moneybelt. 10. Wilderness Wash (alles-in-één wasmiddel) 11. Desinfecterende handgel (handen wassen zonder water). 12. Waterdichte opbergzakjes. 13. Scrubba wash bag 


Een uitgebreide paklijst voor reizen naar de tropen kun je hier downloaden.
 

De kunst van het thuislaten

“Don’t carry what you don’t need” - een van de vele quotes die je op Pinterest kunt tegenkomen.  Maar hoe doe je dat? Kies voor lichte, compacte en liefst multifunctionele spullen. Er zijn maar een paar items die groot en zwaar mogen zijn. Groot: een warm vest en een slaapzakje. Zwaar: je camera. Voor de rest laat je zoveel mogelijk grote en zware dingen thuis (badlakens, spijkerbroeken, boeken, flessen badschuim en shampoo, je badjas….). 
 

Welke schoenen?

Schoenen nemen veel ruimte in, dus neem er zo min mogelijk mee! Kies in elk geval iets waar je lekker op loopt. Voor reizen naar warme landen zou ik een paar comfortabele slippers of sandalen meenemen (te dragen op het strand, in de stad en ‘s avonds als je uitgaat) en een paar lichte, comfortabele schoenen met goed profiel (wandel- of sportschoenen) voor wat langere wandelingen in de jungle (kunnen de mieren je niet zo snel bijten) of als het een keer wat frisser is.
 

Regenkleding, poncho of paraplu?

In de tropen kan het flink regenen, maar het voordeel is dat het meestal niet erg koud is. Er zijn een aantal mogelijkheden als het gaat om regenbescherming:
 
  1. Je laat jezelf lekker natregenen. Hehe, eindelijk even een beetje verkoeling!
  2. Je zoekt een afdak, zoals de meeste locals waarschijnlijk doen.
  3. Je trekt regenkleding aan. Voordeel: je kunt nog steeds lekker vrij bewegen en doorwandelen. Nadeel: het is vrij warm en plakt tegen je aan. Heb je een ademende jas met bijvoorbeeld GORE-TEX®? Het ademende vermogen is minimaal als het temperatuurverschil tussen de binnenkant en buitenkant van de regenkleding niet groot genoeg is. In de tropen zal ademende regenkleding daarom wat minder goed ademen. Sterker nog, als je veel zweet kan de waterdamp niet goed weg en word je alsnog nat.
  4. Je trekt een poncho aan. Voordeel: goedkoop en je blijft grotendeels droog. Nadeel: het is warm, plakt nog erger tegen je aan dan een regenjack en het flappert alle kanten op. 
  5. Je pakt een paraplu. Voordeel: je krijgt het er niet warm van en hij plakt niet tegen je aan. Nadeel: meestal niet super lichtgewicht, kan wegwaaien en je hebt een hand minder vrij. 

Ik was zelf zo eigenwijs om alle drie de opties mee te nemen tijdens mijn laatste reis, maar ik heb ze ook allemaal gebruikt. Als ik in het vervolg toch één moet kiezen dan ga ik denk ik voor mijn lichtgewicht regenjack. Dat geeft toch de meeste bewegingsvrijheid en dient daarnaast gewoon als jasje als het wat frisser is.

Tas vol?

Het is verleidelijk om van alles aan de buitenkant vast te maken, of een extra grote tas voor je handbagage te pakken. Ga toch eerst nog een keer door je ingepakte spullen en wees kritisch. De spullen die je nog aan de buitenkant wilt hangen maken je minder mobiel (je blijft achter van alles en nog wat haken) en je raakt het sneller kwijt of het raakt beschadigd. Moet je nog een tas kopen? Lees dan eens de Zwerfkei rugzakken keuzehulp voor advies.  Raak niet in de verleiding om een extra grote tas aan te schaffen. Het is weliswaar fijner om alles IN je tas te krijgen, maar het allermooiste is om alles in een KLEINE tas te krijgen. Souvenirs kun je altijd nog kwijt in je flightbag of je stuurt ze naar huis per post. In Tanzania betaalden we slechts €10,- om een grote doos met spullen naar huis te sturen. Hij was wel alleen wel drie maanden onderweg!
 

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...