Fietsvakantie met kleine kinderen

Auteur: Anja
Gepubliceerd op: 11 april 2017

"Waar zullen we eens heengaan?" Dat is altijd de vraag die we ons een week voordat onze vakantie begint stellen. Op ons lijstje stond nog altijd een fietsvakantie. Met goed weer in het vooruitzicht besloten we ervoor te gaan! De mountainbikes werden voorzien van wat gladdere 'slicks'  en dragers voor de fietstassen. We leenden een BOB-kar om extra bagage op kwijt te kunnen, en onze dochters van 3 jaar en 10 maanden oud mochten samen in de Chariot fietskar.

met de Bob-kar

Zoals altijd met hele kleine kinderen is het elke keer weer een complete verrassing hoe de vakantie zal verlopen. Je bereid je natuurlijk zo goed mogelijk voor, maar de kinderen bepalen. Als die gaan jammeren, moet je je plan aanpassen. Of iets lekkers geven, zolang dat kan (en verantwoord is). We besloten dat we per dag maximaal zo'n 50 km zouden fietsen. Dan waren we de hele ochtend onderweg en na de lunch was het vaak niet zo ver meer voor de camping bereikt hadden. Waar we normaal gesproken makkelijk boven de 25km/u blijven, lukte het nu maar net om zo rond de 20 km/uur te fietsen.  En zodra er zich iets van een "berg" voordeed, stonden we snel geparkeerd. Word je ingehaald door onvermoeide gezichten op elektrische fietsen....(Gelukkig wisten we die bergafwaards meestal weer snel voorbij te suizen).

Campings

Onze trip werd een beetje gebaseerd op waar we een leuk natuurkampeerterrein konden vinden. Al hebben we uiteindelijk ook een paar keer op een gewone camping gestaan omdat dat beter met het aantal te fietsen kilometers uitkwam of omdat er meer speelfaciliteiten waren. Het voordeel van op de bonnefooi gaan is dat je steeds afhankelijk van het weer of het aantal te fietsen kilometers kan kiezen welke camping het beste is. Het nadeel is dat je onderweg natuurlijk iets minder onderzoek kan doen naar wat nou een leuke camping is en je hebt in het hoogseizoen kans dat er geen plek is (al zal het met een klein trekkerstentje wel meevallen).

Verder ondervonden we dat:

  • met een kruipende baby is een ondergrond van gras te prefereren boven een ondergrond van zand, steentjes en takjes.
  • een mooie natuurkampeerplek is leuk voor ons, maar iets met een speeltuin (en dus vaak ook andere kinderen) is leuker voor de kinderen.
  • zand als ondergrond is dus niet zo handig, maar een zandbak (of nog beter: een zandverstuiving!) is het beste speelgoed!
  • grotere campings hebben vaak het voordeel van extra faciliteiten, maar zijn minder romantisch (sta je met je kleine tentje tussen de caravans).
  • als het regent is een camping met binnenspeelruimte wel zo prettig.
  • en als het écht warm wordt is een camping met een zwembad toch wel erg fijn.

Eten

Als je door Nederland fietst is aan eten komen natuurlijk super makkelijk. We hadden twee lichtegewicht branders mee en kookten zo veel mogelijk zelf. Bij de meeste campings is wel een supermarkt op fietsafstand, dus zodra de tent staat kan je met een lege fietstas boodschappen gaan doen. Met een baby van 10 maanden die nog net niet helemaal met de pot mee-eet is het even puzzelen om iedereen ongeveer gelijktijdig van eten te voorzien, maar gelukkig lukte het meestal wel om voor iedereen iets lekkers uit de pan te toveren.

Slapen

Veel mensen hebben de neiging om gelijk maar een grote familietent te kopen zodra het gezin zich uitbreidt. Maar met een 3-persoonstentje (of een kleine 4 persoons) en een tarp kan je ook prima uit de voeten. Het is wel even schipperen om de kleintjes 'op hun plek' te houden in de tent, want ze rollen natuurlijk alle kanten op. Gelukkig kun je ze al slapend weer terugschuiven naar hun eigen matje. Onze jongste is wel een lastige als het om slapen gaat, en op vakantie werd ze er niet makkelijker op. 's Avonds bij het naar bed gaan bleef ze eerst een uur door de tent rondkruipen voordat ze eindelijk in slaap viel. Om te voorkomen dat we chagrijnige buren kregen moesten we er ook de hele tijd bij blijven, wat de avonden soms wel wat vermoeiend maakte.

Aanrader of afrader?

Vakantie is een tijd om samen leuke dingen te doen. Omdat je niet de hele tijd dingen kunt doen die iedereen in je gezin leuk vindt moet je het een beetje verdelen. Dat is ook één van de redenen dat we besloten te gaan fietsen, want op de fiets is de tijd van ons. Op de camping ben je toch altijd wel bezig met de kinderen. Zelfs 's avonds hadden we weinig tijd over om een boek te lezen of lekker naar de sterren te turen. Ik denk dat het een beetje bij het leven van een jong gezin hoort. Waar je ook heen gaat, in die eerste jaren gaat er heel veel energie en tijd in het bezighouden en verzorgen van de kinderen zitten. Het is ons uiteindeljk wel goed gelukt een mix te vinden tussen dingen doen die wij leuk vinden, en dingen doen die de kinderen leuk vinden. Verder is het gewoon een kwestie van improviseren. Hoe flexibeler je bent, hoe meer mogelijkheden. Voor alle fietsliefhebbers, met of zonder kinderen, is een fietsvakantie hoe dan ook een aanrader!

sunset

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...