Koken met de Dutch Oven

Auteur: Marcel
Gepubliceerd op: 17 augustus 2022

Overheerlijke maaltijden worden in deze gietijzeren "oven" bereid terwijl je rustig met een glas wijn of bier van het uitzicht kan genieten.


Wat maakt koken in een Dutch Oven zo speciaal? Op deze vraag kon ik eigenlijk geen antwoord geven. Dus besloot ik voor onze vakantie naar Zweden een Dutch Oven van Petromax aan te schaffen en het uit te proberen. 

De voorbereiding voor het eerste gebruik was simpel, en noodzakelijk. De gietijzeren pan moet eerst in de olie gezet worden na een korte “warming-up”. Door het opwarmen van het gietijzer gaan de “poriën” open staan. Als je er dan gelijk een dun laagje olie inwrijft blijft dat tijdens het afkoelen in deze poriën zitten. Hierdoor raakt het gietijzer verzadigd met olie wat het gietijzer verzorgd en tevens een perfecte anti-aanbak laag vormt. Gebruik echter geen olijfolie maar een zonnebloemolie. De smaak van de olie gaat namelijk in het recept zitten en cake met een olijfolie smaak wil niemand.

Zwarte buitenkant en ongare binnenkant

In het verleden heb ik nog weleens een maaltijd op vuur bereid tijdens het wildkamperen. Mijn ervaringen zijn niet altijd positief te noemen…zo heb ik nog weleens een zwarte verkoolde buitenkant gehad terwijl de binnenkant enigszins ongaar bleek te zijn. Dus was mijn nieuwsgierigheid groot naar de eerste ervaring met de Dutch Oven. Om mezelf gelijk maar in het diepe te gooien, want mijn enthousiasme is dan gelijk enorm, ben ik begonnen met de Hasselback aardappels. De Hasselback aardappel is van de chefkok van hotel Hasselbacken in Stockholm. Hoe toepasselijk kan het zijn! Om het recept wat eigen te maken heb ik er plakjes bacon tussen gedaan en het geheel met boontjes aangevuld. Alles netjes in de Dutch Oven gedaan met een laagje aluminiumfolie op de bodem, wat hopelijk zou gaan zorgen voor een eenvoudige schoonmaakklus aan het einde van de kooksessie.

Na wat passen en meten bleek, verrassend genoeg, de Dutch Oven precies in de schaal van onze Weber barbecue te passen. Hierdoor konden er wat kooltjes onder en de rest bovenop de Dutch Oven. Door deze verdeling (8 kooltjes onder en 20 bovenop de deksel) hoopte ik een mooie egale warmteverdeling te krijgen binnenin waardoor ik nu eens GEEN verkoolde buitenkant ging krijgen. Na ongeveer een kwartiertje begon er wat stoom uit het gaatje onder de deksel te komen. Ook kwam er een zeer aangename geur van de kruiden in combinatie met de olijfolie voorbij. Na ongeveer een half uur heb ik uit nieuwsgierigheid de deksel maar eens gelicht met de handige deksel lifter. Een aangename verrassing, niet alleen de geur was perfect. Ook de aardappels zagen er al geweldig uit! Na ongeveer een uur waren de aardappels heerlijk zacht. De bacon, olijfolie en kruiden hadden hun smaak heerlijk afgegeven aan het recept. En dit keer zonder aangebakken stukken!

Het schoonmaken was inderdaad een zeer eenvoudige klus, zoals ik al gehoopt had. Eerst de restanten verwijderd en daarna slechts een doekje erdoorheen om de olie te verwijderen.

 

Dit smaakte naar meer!

Omdat ik thuis altijd mijn beroemde lasagne maak was het wel eens tijd om ook dit recept uit de Dutch Oven te toveren. De tomatensaus heb ik van te voren klaargemaakt op het gewone gasstel. Daarna alles samengevoegd in laagjes met de lasagnebladen en bechamelsaus. On-top wat strooikaas om het geheel af te maken. De Dutch Oven zoals hierboven beschreven weer in de barbecue gezet met de zelfde samenstelling kooltjes. Na circa 35 minuten de deksel maar eens opgelicht omdat de heerlijke geur niet meer te verdragen was. Een aangename verrassing, de lasagne zag er werkelijk verrukkelijk uit! Het leuke was dat mijn vrouw intussen een applecrumble had klaargemaakt in aluminiumbakjes. Dus was het de lasagne eruit en op het bord en de appelcrumble erin. Omdat het gietijzer nog enorm lang warm blijft kon ik met de bijna opgebrande kooltjes genoeg warmte behouden om de appel gaar te krijgen in slechts 20 minuten.


Ook de pulled pork is een aanrader, en het mooiste is dat als éénmaal de kooltjes branden en onder en op de Dutch Oven liggen je er geen omkijken meer naar hebt. Na ongeveer 1 tot 1,5 uur is het vlees zo gaar dat het van je vork valt. Intussen kan je mooi nog even genieten van het mooie uitzicht met een heerlijk glas wijn of bier. Dat is nou echt een luxe kampeergevoel.

Omdat het toch wel handig is om te weten hoe warm het is in de Dutch Oven, heb ik bij die bekende Zweedse winkel een oventhermometer voor weinig aangeschaft. Doordat dit model een inkeping in de rand van het deksel heeft, (let op: dit hebben dus niet alle modellen) kan het draadje probleemloos naar buiten gevoerd worden. 

Er staan nog wel wat recepten op de verlanglijst om uit te proberen, dus de Dutch Oven is niet meer uit onze kampeeruitrusting weg te denken. Wat te denken van een ovenwarm versgebakken brood…alleen die geur al die in de vroege ochtend over de camping waait!

Geïnspireerd geraakt? Bekijk dan hier het assortiment Dutch ovens en alle accessoires:
Petromax Dutch Oven


 

Producten beschreven in blog: Koken met de Dutch Oven

Tags

 
 
Met het gebruik van de site accepteert u het gebruik van cookies en onze privacyverklaring. U kunt desgewenst bepaalde cookies uitschakelen. Lees meer...